can trilla

Al carrer de Gran de Gràcia, a tocar de la parada de metro de Fontana, hi ha la Masia de Can Trilla. És una finca del segle XVII que va tenir un paper important en la urbanització de la Vila de Gràcia. Al llarg del temps ha tingut diferents propietaris i usos. Fa dos anys la comunitat de monges que hi havia va marxar i des de llavors, no té cap ús. Per això, ara l’Ajuntament ha iniciat converses amb l’Arquebisbat de Barcelona, que n’és el propietari, per estudiar-ne la compra i fer-hi un equipament públic.

No és la primera vegada que es posa la idea sobre la taula però la protecció patrimonial de l’edifici en dificulta les possibilitats. La intenció del consistori és estudiar a fons si algun dels projectes de la ciutat es podria ajustar a Can Trilla, tenint en compte la doble protecció que té la finca, que en el seu moment ja va fer que es descartés la idea de comprar-la.

Proposta d’ERC al plenari de Gràcia

La proposta va sorgir del Grup Municipal d’ERC al plenari de Gràcia del passat 24 d’octubre, quan el conseller de l’oposició Guillem Roma va demanar que l’Ajuntament valorés l’adquisició pública d’aquesta finca. El prec va ser acceptat per part del govern municipal, tot recordant que en el seu moment les condicions arquitectòniques i la protecció també de l’interior van fer que es descartés per “poc eficient i aprofitable”. Malgrat tot, el sòl està qualificat com a equipament públic.

Visita imminent de l’Ajuntament a Can Trilla

La consellera del districte Mercè Saltor va explicar en el darrer plenari de Gràcia, el 5 de març, que ja s’havia agendat una visita entre el districte de Gràcia i Arquebisbat a Can Trilla aquesta setmana. Finalment s’ha hagut de cancel·lar però està pendent de reprogramar-se. A la visita també està convocada la Gerència de Drets Socials.

L’anunci de la visita ha aixecat interès entre diverses persones i entitats del barri gracienc que han demanat assistir-hi encuriosides pel seu interior, ja que molts no hi han entrat mai. La resposta ha sigut negativa per part del consistori i hauran d’esperar a veure si finalment la finca passa a ser pública per poder accedir a l’interior.

Casal, museu, jardí o residència per a persones sense llar

Pel que fa als possibles usos com a equipament o ús comunitari, els veïns també han començat a fer la seva pluja d’idees. Ja en el darrer plenari de Gràcia Rosa Obradors, del projecte Ningú dormint al carrer a Gràcia, de l’entitat Salut Gràcia, va proposar convertir l’espai en una residència per a persones sense llar. Altres idees que han sorgit són fer-hi un casal, un jardí —impossible perquè no es pot enderrocar— o convertir-ho en un museu. Aquesta darrera aniria en la línia d’una de les propostes d’ERC a Gràcia, de fer-hi un centre d’interpretació de la història del barri.