L’Ajuntament de Barcelona ha fet una inversió de més de 36.000 euros a la Casa Tosquella durant la segona meitat del 2023 per evitar que el seu deteriorament vagi a més després de dècades de deixadesa. Ho va explicar la regidora de Sarrià – Sant Gervasi, Maria Eugènia Gay, al consell plenari d’aquest dimecres, 13 de març.

La finca és de propietat municipal des de novembre del 2021 i el consistori ha realitzat algunes intervencions urgents per mantenir-la en bon estat mentre s’avança amb l’avantprojecte. Els encarregats de rehabilitar la finca modernista i convertir-la en un casal per a gent gran durant aquest mandat seran Clara Solà-Morales i Metrònom Arquitectura, que van guanyar el concurs públic a finals de l’any passat.

Recollida de signatures en contra de la façana nova

Des de finals de febrer s’ha iniciat una petició a Change.org que critica el projecte de recuperació de la Casa Tosquella. Segons els sotasignats, la futura porta de nova construcció que ha de donar accés a la finca “pren massa importància respecte a la casa catalogada perquè oculta totalment l’edifici, que és la part important”.

render Casa Tosquella

A més, defensen que el volum creat amb formes cilíndriques desvirtua aquest conjunt històric del barri del Putxet i el Farró i diuen que les intervencions haurien de ser mínimes i respectar al màxim el bé catalogat, per reforçar-ne la visibilitat i la presència. Per això demanen que es reconsideri la decisió presa i es reforci el protagonisme de la Casa Tosquella des de tots els angles, especialment des de la banda de la ronda del General Mitre, que és on està projectada la façana de nova construcció.

Una de les quatre façanes no està protegida

La regidora Maria Eugènia Gay ha explicat també que tres de les quatre façanes de la Casa Tosquella estan protegides i es restauraran respectant el seu disseny modernista original. La quarta façana, però, no està protegida i “és aquí on es farà l’ampliació de l’edifici i on es col·locaran elements que necessitarà l’equipament nou, com ascensors i banys espaiosos per persones amb mobilitat reduïda, ja que a l’interior històric modernista no és possible realitzar aquestes obres”, va argumentar.