La capella del Sant Crist dels Segadors, a Sant Andreu, espera ser rehabilitada. Sense teulada, aquest edifici històric del segle XVII on es va originar la revolta dels Segadors sobreviu al pas del temps fins que es faci una reforma integral. Mentrestant, l’Ajuntament de Barcelona i l’Arquebisbat de Barcelona han decidit fer unes obres de consolidació per protegir els vestigis que encara queden dempeus.

El maig del 2022 va ser declarada pel govern català Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquesta catalogació és un instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions i permetrà demanar ajuts i subvencions per rehabilitar-la.

S’hi posarà una coberta i es consolidaran els murs

La intervenció prevista consistirà a protegir el que encara queda en peu: consolidar els murs i també fer una coberta nova a la capella dels Segadors. Aquesta és a la proposta amb què treballen l’Ajuntament i l’Arquebisbat, que ja han encetat la redacció del projecte. També hi ha implicat el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i entitats veïnals de Sant Andreu, com el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i l’associació de veïns.

La previsió és que el conveni per poder iniciar les obres de consolidació se signi a partir de la primavera. “D’inici és una cosa molt bàsica que és poder consolidar l’estructura per no perdre-la, és un projecte molt d’inici però fonamental i necessari per continuar amb la recuperació de la capella”, ha explicat la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva. La rehabilitació integral de l’edifici, molt reivindicada pels historiadors andreuencs, quedarà per més endavant.

Projecte de consolidació amb la creació d’una coberta

Els usos es relacionaran amb el passat històric de Sant Andreu

També està per veure quins usos tindrà aquesta capella un cop sigui rehabilitada. De la museïtzació s’encarregarà l’Arquebisbat de Barcelona que va en la línia de recuperar el patrimoni i conjunt arquitectònic. En aquest sentit, la capella dels Segadors s’integrarà amb la resta de peces històriques del barri com les cases del carrer del Pont, el rec Comtal i el molí del rec Comtal per poder fer un relat de la història pròpia de Sant Andreu.