L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha comparegut aquest dijous per valorar l’avançament de les eleccions a Catalunya per al 12 de maig del 2024 i ha afirmat que el seu govern seguirà “més compromès que mai a protegir Barcelona de la inestabilitat política”. Collboni ha confirmat que manté la votació del pressupost del 2024 per al ple del 22 de març i ha demanat responsabilitat a l’oposició perquè es pugui aprovar.

En una declaració institucional a l’Ajuntament, l’alcalde ha assegurat que el pressupost de la Generalitat acordat entre ERC i el PSC “era bo pel país i per Barcelona”. Amb el rebuig dels comptes al Parlament, el consistori estima que Barcelona deixarà de rebre 650 M €. Per això, Collboni ha lamentat “les conseqüències d’una decisió irresponsable i incoherent”, en al·lusió als comuns, que hi van votar en contra i que també tenen la clau a Barcelona.

Vull protegir Barcelona de la inestabilitat política i generar la confiança que la ciutadania mereix i necessita”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

Missatge a l’oposició

L’alcalde ha fet una nova crida a la responsabilitat de l’oposició perquè el pressupost del 2024 es pugui aprovar en el ple del 22 de març. “És hora d’estar a l’alçada i ser coherents”, ha dit Collboni, que ha recordat que els comptes s’han acordat amb ERC a Barcelona. Tot i això, al PSC li cal encara el suport d’un altre grup. Per això, l’alcalde ha dit que tindrà la porta oberta per “treballar i acordar”.

Faig una crida a redoblar esforços i voluntats. Tindré la porta oberta: treballem, proposem i acordem. Demano als grups que no abandonin Barcelona a la seva sort”
Jaume Collboni, alcalde de Barcelona

En la declaració institucional, Jaume Collboni ha remarcat que el rebuig dels comptes de la Generalitat posa “en risc” partides per ampliar l’Hospital del Mar, millores a escoles i instituts o les inversions acordades per ampliar la xarxa de metro. Per això, mirant el pressupost de Barcelona, l’alcalde ha reclamat als grups “no condemnar la ciutadania a perdre més recursos públics”.

L’impacte de l’avançament electoral

L’avançament electoral a Catalunya impacta de ple en la negociació pel pressupost municipal. Collboni té assegurat el vot d’ERC, però els comuns vinculen el suport a un pacte de govern que el PSC refreda. Sense el suport dels d’Ada Colau, l’alcalde es pot veure abocat a una qüestió de confiança per aprovar els comptes. El mecanisme dona 30 dies a l’oposició per articular una majoria alternativa i, si no s’aconsegueix, el pressupost queda aprovat.