L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la recuperació patrimonial i la biodiversitat del rec Comtal amb l’aprovació d’un pla que inclou més d’una trentena d’actuacions per reivindicar aquest canal d’aigua construït a mitjans del segle X. Aquesta séquia medieval, actualment en desús, va abastir d’aigua la ciutat fins ben entrat el segle XX.

Amb aquest pla protegim la identitat popular i quotidiana dels veïns”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme

Des del consistori destaquen que amb aquest pla es recupera la memòria de les classes populars que tenien el Rec Comtal com un espai de socialització i de vida quotidiana. A banda, creuen que amb aquesta proposta també es recupera la història de la industrialització i desenvolupament de la ciutat.

33 punts d’intervenció al rec Comtal

El projecte de l’Ajuntament preveu més d’una trentena d’actuacions al llarg dels 13 quilòmetres del rec Comtal, amb nou zones destacades com a exemple de recuperació:

  • Basses de Sant Pere. Rehabilitació de l’antiga plaça del Molí de les Basses.
  • Molí del Comendador. Creació d’un espai públic dedicat al rec Comtal amb un jardí aquàtic i un espai d’interpretació.
  • La Monumental. Recuperació del rec Comtal en diferents punts de l’Eixample amb la incorporació de verd i paviment filtrant.
  • Parc Lineal. Recuperació del rec Comtal al voltant de la Nau Bostik i el nou Parc Lineal de la Sagrera — Sant Andreu.
  • Església de Sant Andreu. Pacificació i naturalització de l’espai segons el rec Comtal.
  • Parc del Molí de Sant Andreu. Creació d’un parc amb restes arqueològiques i un jardí aquàtic i filtrant.
  • Pont de la Vaca. Nou espai públic amb els vestigis més coneguts del rec Comtal.
  • Bassa Vella de la Torre. Potenciació del corredor verd com a eix de biodiversitat i ampliació del verd seguint el rec Comtal.
  • Carrer de Reixagó. Recuperació del rec Comtal i renaturalització de l’antic camí.
Rec comtal Monumental
Nou espai públic del rec Comtal a La Monumental

Arranjament i renaturalització del rec Comtal a Vallbona

L’únic tram del rec Comtal que manté el seu ús és el que discorre entre Montcada i Reixac i Vallbona. De fet, en aquest punt, l’aigua de la séquia encara serveix per regar el darrer gran hort de Barcelona, la Ponderosa.

En aquest tram del canal, el Consorci del Besòs té en marxa un projecte d’arranjament i recuperació de la biodiversitat i la consolidació d’un camí lateral per a vianants i ciclistes entre Vallbona i la Trinitat Vella. Amb un pressupost de 3,8 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, les obres començaran a finals del 2023.

rec comtal Vallbona

Noves restes del rec Comtal a Barcelona

El 2021, les obres de la Meridiana també van fer visible un tram del rec Comtal mai vist, entre els carrers de Trinxant i de la Nació. La troballa va obligar a aturar els treballs temporalment per facilitar la feina dels arqueòlegs, que van documentar les restes. Després es van soterrar degudament protegides per assegurar-ne la conservació i es van col·locar dues plaques que recorden a la ciutadania que per allà passa l’antiga séquia.

rec comtal meridiana

Recentment, les obres del tramvia per la Diagonal han deixat al descobert un altre tram del rec Comtal, entre els carrers de Los Castillejos i Padilla. La troballa va suposar una sorpresa per als experts, ja que es trobava en una zona de l’Eixample molt urbanitzada anteriorment. El consistori ha anunciat que farà una intervenció similar a la de la Meridiana.