Vallbona presumeix de tenir els únics trams del rec Comtal al descobert i en actiu de Barcelona. Són dos quilòmetres de séquia dels 12 que hi havia originàriament. Van ser construïts pel comte Mir al segle X per abastir d’aigua la ciutat. RICARD FERNÁNDEZ, Arxiu Històric Roquetes - Nou Barris “El rec Comtal té una importància patrimonial, en primer lloc perquè és el segon rec més antic d’Espanya (el primer és el d’Écija, de l’any 949), i, després, perquè és una infraestructura que explica la història de l’abastiment d’aigua a Barcelona.” Aquest abastiment d’aigua va ser primer per a ús domèstic. Després es van instal•lar molins a les ribes i la indústria tèxtil també se’n va aprofitar. A Vallbona, va ser captada durant molt de temps per a les cases. Així es va dotar d’aigua per exemple la primera Torre del Baró, enderrocada el 1714. I també la segona Torre del Baró, propietat dels marquesos de Santa Maria de Barberà. RICARD FERNÁNDEZ, Arxiu Històric Roquetes - Nou Barris “Com a anècdota curiosa es diu que a la Guerra del Francès van anar unes tropes a saquejar l’antiga Torre del Baró i el que van fer va ser agafar totes les bótes de vi que hi havia al celler i van llençar tot el vi al rec Comtal.” L’ús del rec, però, va ser i és sobretot agrícola. RICARD FERNÁNDEZ, Arxiu Històric Roquetes - Nou Barris “Entre altres coses hi ha els terrenys que pertanyen als descendents dels marquesos de Santa Maria de Barberà, que es coneixen com a Horta La Ponderosa, que és la darrera finca agrària de Barcelona.” De fet, encara funciona en aquesta caseta el sistema per regular el cabal del rec. Des d’aquí es desvia més o menys aigua cap a La Ponderosa.

Vallbona presumeix de tenir l’únic tram del rec Comtal al descobert i en ús de Barcelona. Aquestes aigües van abastir Barcelona entre els segles X i XIX. El comte Mir va construir aquesta séquia de 12 quilòmetres de longitud des de Montcada i Reixac fins al barri barceloní de Sant Pere. En el trajecte, abastia cases, una dotzena de molins fariners i camps de conreu.

Des del segle XIV hi ha constància a la zona de Vallbona (antigament la Quadra de Vallbona) que hi havia un noble que es deia Guillem d’Argentona que aprofitava les aigües per fer funcionar el seu molí i també va fer un petit transvasament de cara a regar les seves terres.

Les aigües del rec Comtal també van ser aprofitades per regar les terres de l’antiga Torre del Baró, la primera Torre del Baró (de la baronia de Pinós, i que l’any 1714 l’exèrcit borbònic com a reprimenda va enderrocar). Després la segona Torre del Baró, erigida el 1797, que ja pertanyia a la família de Santa Maria de Barberà, també es va regar i va beure del rec, fins que la construcció de la Meridiana va enderrocar la torre.

I avui encara els pagesos de La Ponderosa fan servir el cabal del rec Comtal i la caseta que regula la quantitat d’aigua que arriba als horts. La resta de veïns en gaudeixen i el defensen com a part del seu patrimoni històric. És per això que viuen amb satisfacció la remodelació que s’ha fet en el tram entre Montcada i Reixac i Barcelona.