Hi ha estat present, però no ha parlat. Jaume Collboni (PSC) ha deixat de ser aquest divendres el primer tinent d’alcaldia del govern d’Ada Colau sense cap discurs de comiat en el ple de gener a l’Ajuntament de Barcelona. Tampoc no ha intervingut en cap punt de l’ordre del dia. En la part final de la sessió s’ha pres coneixement de la renúncia, però Collboni ha optat per no fer el comiat que solen pronunciar els regidors que deixen el consistori.

El líder socialista va anunciar dilluns la sortida del govern per centrar-se en la campanya de les eleccions municipals del 2023, malgrat que el PSC seguirà a l’executiu. L’anunci va generar sorpresa i crítiques per part de l’alcaldessa, Ada Colau, i també per part de la resta de l’oposició i candidats a l’alcaldia. A diferència d’altres comiats, en què els grups solen destacar coses positives o desitjar sort a qui marxa, si Collboni hagués fet el discurs potser no hauria rebut precisament elogis en plena cursa electoral.

El missatge de Colau a Collboni

L’alcaldessa sí que ha volgut intervenir en el punt en què s’ha pres coneixement de la renúncia de Collboni. “És poc habitual marxar per tornar”, ha dit Colau, que li ha desitjat “tota la sort” en l’àmbit personal. I li ha fet també una petició: que no digui que les grans decisions del mandat ja s’han pres perquè “el mandat no s’ha acabat i seguirem fent feina”. Alguns regidors han amonestat Colau per fer un discurs però quan l’alcaldessa ha obert torn a l’oposició ningú no ha volgut parlar.

El discurs de Colau ha tingut un apunt d’humor quan Collboni li ha fet un gest per avisar-la que tenia un missatge al mòbil. L’anècdota ha pres rellevància perquè el líder socialista va anunciar a l’alcaldessa que deixava el govern amb un whatsapp. “Me l’ha tornat a enviar tard”, ha replicat Colau a Collboni entre somriures dels regidors.

Un ple amb tensió al govern

Tot i no fer cap intervenció al plenari, la renúncia de Collboni ha sobrevolat una sessió en què les relacions entre els dos socis de govern s’han tensat pel no del PSC al Pla d’usos de l’Eixample. Els comuns han optat per retirar el punt en l’últim minut i, fora del plenari, l’alcaldessa ha carregat contra el vot dels socialistes i els ha recriminat que ho hagin fet la mateixa setmana que Collboni plega. “Em sembla un mal precedent”, ha apuntat Colau.