El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que aquest mateix 26 de juny 255.000 persones cobraran l’ingrés mínim vital. Serà el primer pagament de la prestació, des que va aprovar-se a finals de maig, i beneficiarà 75.000 famílies d’ofici, segons ha concretat Sánchez. El president espanyol ha dit que la meitat dels beneficiaris seran menors, cosa que demostra “l’impacte” que tindrà la mesura en la societat espanyola.

L’aprovació de l’ingrés mínim vital coincideix de ple en el temps amb la crisi econòmica causada per l’expansió del coronavirus. És per això que ha suscitat un gran interès en la ciutadania, com ho demostren les visites al web de la prestació. “Només en una setmana” la pàgina ha rebut 21 milions d’entrades -ha dit Sánchez- i s’han fet tres milions i mig de simulacions.

Sánchez s’ha mostrat convençut de l’impacte positiu que tindrà la mesura, que garantirà a les unitats familiars que ho necessitin -i ho justifiquin- un mínim de 462 euros al mes i un màxim de 1.015 euros.

El primer pagament al juny

El president del Govern ha fet aquestes declaracions a la roda de premsa posterior a la reunió amb els líders autonòmics en què també els ha informat de com es produirà el repartiment dels 16.000 milions no reemborsables per a les autonomies. Un tema polèmic, sobretot, per la decisió d’última hora de l’executiu de destinar 2.000 milions del total a despesa educativa, cosa que perjudicaria les comunitats més castigades sanitàriament per la crisi del coronavirus, com Catalunya.

Sánchez ha dit que la primera transferència, de 6.000 milions, es destinarà a inversió sanitària i es farà al juliol; al setembre es distribuiran els 2.000 milions per a l’educació; al novembre es repartiran 3.000 milions més per a despesa sanitària i l’última remesa, al desembre, serà de 5.000 milions d’euros i servirà per fer front a la baixada d’ingressos de les comunitats autònomes.

El decret de la nova normalitat

Sánchez també ha parlat amb els líders autonòmics del decret llei sobre la nova normalitat que vol aprovar aquest dimarts. Una llei -ha dit- de vital importància ja que serà la que regularà el comportament dels ciutadans un cop s’aixequi l’estat d’alarma i sempre que es mantingui l’emergència sanitària. Aquest dissabte ja es van fer públics alguns dels punts del nou decret, com ara que seguirà sent obligatori dur mascaretes al transport públic o als espais públics tancats o a l’aire lliure on no sigui possible mantenir les distàncies de seguretat.