L’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus va obligar a abaixar la persiana de molts comerços i, alguns, ja no la tornaran a apujar mai més. Un dels barris més afectats de Barcelona és el Gòtic. Els botiguers de tota la vida asseguren que la pandèmia ha fet encara més evident la gentrificació que pateix el barri. Els turistes han marxat i els carrers i els pisos s’han quedat buits. Afirmen que aquesta situació, sumada als lloguers astronòmics que han de pagar, fa que sigui inviable continuar.

Fonts de Barna Centre han explicat a betevé que tenen constància d’una trentena de comerços que tancaran definitivament. Tot i això, alerten que n’hi ha d’altres que encara no han confirmat la decisió i calculen que la xifra continuï creixent en els propers dies. La majoria de botigues que no continuen tenen relació amb el turisme o són negocis familiars. Barna Centre també afirma que han detectat que alguns dels comerços que s’han traspassat s’han reconvertit en botigues de carcasses de mòbils.

La Pilar Subirà és la propietària de la Cereria Subirà, un comerç que treballa ininterrompudament des del 1761, per tant, ha pogut veure com ha anat canviant el barri: “Durant aquestes setmanes el petit comerç s’ha nodrit de la gent que viu al barri i aquí s’ha notat que no queden veïns”. Reconeix que la crisi del comerç de Ciutat Vella s’arrossega des de fa anys per culpa de la pressió immobiliària i els problemes de seguretat i demana ajuda de les administracions.

Molts comerços estan esforçant-se per sobreviure, però reconeixen que estan a la corda fluixa. La Núria Pagès fa 45 anys que regenta la pastisseria Santa Clara. Va haver de fer un ERTO i tancar durant unes setmanes. Ara ha reobert, però dels 23 treballadors que tenia només n’ha pogut reincorporar tres: “Amb l’ingrés que faig ara els pago justet i jo no em compto, ja no cobro.”

pastisseria santa clara

Els comerciants critiquen els talls a via Laietana

Els comerciants del Gòtic esperen que els barcelonins redescobreixin aquesta part de la ciutat, ara que no hi ha turistes. Per això, molts dels botiguers que han reobert estan en contra dels talls de trànsit a la via Laietana. Es tracta d’una iniciativa de l’Ajuntament, per donar més espai als vianants, però els comerciants critiquen que els barcelonins que viuen lluny del centre no hi poden arribar i que, per tant, perden clients. Asseguren que els autobusos i els taxis ja no accedeixen a aquesta zona i que això els perjudica greument.

“Estem desapareixent tots”

Un dels comerços emblemàtics del nucli antic que tanca definitivament és Arlequí Màscares. Els seus propietaris, Jaume Serra i Samira Badran, expliquen que són els únics en tota la península especialitzats en tot tipus de màscares: de Commedia dell’Arte, de teatre Noh, catalanes o creatives, entre d’altres. El coronavirus ha estat la gota que ha fet vessar el vas i no podran continuar.

Serra denuncia que l’Ajuntament no eviti que desapareguin els comerços singulars: “Aquí hi ha molta pressió immobiliària, lloguers altíssims… i les administracions i, sobretot, l’Ajuntament no estan fent res i desapareixerem tots” i afegeix: “Ens van fer una proposta, però estava totalment fora de lloc”. Ja han buidat el local. Reconeixen que ha estat un adeu difícil, però que estan il·lusionats per començar una nova etapa: “Tenim nous camins creatius per recórrer.”

Arlequí màscares tanca

La pastisseria Brunells torna al barri

Entre les incerteses i les pors de molts comerciants, un raig d’esperança. La pastisseria Brunells, que va obrir el 1852 i va tancar el 2018, ha tornat a obrir les portes i omplir els mostradors. Tres barcelonins han decidit recuperar el negoci. Un dels propietaris, Joan Guasch, explica que van començar el projecte fa un any i que el coronavirus no els ha fet enrere: “Sempre dol el fet que comerços emblemàtics i tradicionals desapareguin. Ens estimem Barcelona i creiem en aquest barri.”