El 32 % de les dones pateixen violències masclistes. Un percentatge que s’eleva fins al 40 % en el cas de les dones amb discapacitat, segons l’estudi ‘Ojo al dato’ d’Odismet. “Es tracta d’un fet que es tapa i que es desconeix“, alerta al ‘Plaça Tísner‘ Dolors García, directora d’Inserta Empleo, de la Fundació ONCE, a Catalunya i les Balears.

És per això que des d’aquesta entitat han publicat el llibre ‘La voz del coraje’, que recull el testimoni de 14 dones amb discapacitat víctimes de violència masclista. Una de les testimonis és l’Ana María, que va patir violència masclista durant anys. “He patit maltractament psicològic, que estic segura que és el responsable de malalties greus que he tingut i, és que, la violència et destrueix.”

La violència em va destruir, però ara m’he recuperat: torno a ser jo, tinc feina i llibertat econòmica”
Ana María

L’Ana María va demanar ajuda a la Fundació ONCE i ha aconseguit feina gràcies a Inserta Empleo i el projecte Mujeres en Modo ONVG, que ajuda dones amb discapacitat víctimes de violència de gènere a través de la formació i l’ocupació. “Ara m’he recuperat: torno a ser jo, puc pensar, tinc feina i llibertat econòmica”, explica a ‘Plaça Tísner’.

Testimonis vitals en primera persona

‘La voz del coraje’ recull els testimonis en primera persona de 14 dones que han patit violència física, intel·lectual, econòmica o institucional a l’estat estanyol. “Ni els meus fills ni la majoria del meu entorn no en sabien res, però vaig pensar que el meu testimoni podia ajudar altres dones, que veuen que he sortit de la violència i que ara sóc feliç, i per això vaig decidir participar en el llibre”, confessa l’Ana María.

“Volíem que el llibre expliqués històries difícils des de la superació, no des del patiment“, explica Elizabeth García, tècnica Inserta Empleo – Fundació ONCE. “Volem que aquestes dones també siguin agents de canvi, que a través de les seves experiències puguin contribuir a sensibilitzar i alertar que la societat som corresponsables d’aquestes situacions”, afegeix Dolors García.

Triple discriminació: dona, amb discapacitat i víctima

Sempre és difícil sortir de la violència masclista i recuperar-se, però si a sobre hi carregues una discapacitat o diverses, ho és encara més”, explica Elizabeth García. Les dones amb discapacitat “són més vulnerables perquè s’acostumen que la societat els faci creure que no són suficients”, afegeix la treballadora social de l’ONCE.

El 30 % de les dones que pateixen violència masclista adquireixen alguna discapacitat”
Elizabeth García, tècnica Inserta Empleo – Fundació ONCE

A més, la violència masclista és causant de noves discapacitats: “No només està la discapacitat congènita, que tenen aquestes dones quan comencen la relació, sinó que el 30 % de les dones adquireixen una nova discapacitat a causa de la violència masclista”, adverteix Elizabeth García.

Agressions físiques com apunyalaments o traumatismes “generen discapacitats relacionades amb la mobilitat, problemes digestius”. Però també s’hi suma la violència psicològica, “responsable de patologies com migranyes, depressions, ansietat o trastorns de l’alimentació“, conclou García.