6 de març, el dia que va néixer el Premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez, ha estat l’escollit per publicar la seva novel·la inèdita i pòstuma. ‘En agosto nos vemos’ és un llibre que l’autor havia descartat, però la família en va recuperar els originals i se n’ha pogut elaborar una versió definitiva, publicada per Penguin Random House Grup Editorial. La presentació s’ha fet, com no podia ser d’una altra manera, a la biblioteca que té el seu nom, al carrer del Treball, 219.

La família assegura que “no s’ha afegit res” al llibre, que parla sobre l’exploració de la feminitat, la sexualitat i el desig i que té com a protagonista una dona que cada estiu visita l’illa on hi ha enterrada la seva mare. Els fills de García Márquez admeten que el seu pare va dir que no volia publicar la novel·la, però que en aquell moment “ja no tenia la capacitat per jutjar-la”.

Gonzalo García Barcha, fill de Gabo, ha explicat a betevé que el millor que es podia fer era publicar-la i deixar que els lectors “se’n fessin una idea i, si l’aproven, la novel·la tindrà una vida”.

Un “veí de Barcelona” entre el 1967 i el 1975

García Márquez va viure a la ciutat entre el 1967 i el 1975, al barri de Sarrià. En aquesta època va escriure ‘El otoño del patriarca’, que es va publicar l’any que va deixar Barcelona, el 1975. L’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat que “des del primer moment Gabo es va convertir en un barceloní més“.

En aquella època la capital catalana va acollir també escriptors com Mario Vargas Llosa, José Donoso, Jorge Edwards, Sergio Pitol, Nélida Piñón i Mauricio Wacquez. Collboni ha assegurat que en aquell moment Barcelona “era una ciutat cosmopolita i d’acollida” i ha afegit que la ciutat “vol tornar a ser la capital de la potència creadora que ve de Llatinoamèrica i vol exercir de pont cultural entre Llatinoamèrica i Europa”.