passeig joan de borbó

Ni una, ni dos, sinó tres vegades s’ha presentat al Consell Plenari de Ciutat Vella la petició de canviar el nom del passeig de Joan de Borbó pel de passeig Nacional. El plenari del districte d’aquest mes de març ha estat de nou el lloc on els veïns de la Barceloneta, en aquesta ocasió a través d’una proposició d’Esquerra Republicana de Catalunya, han demanat que el districte de Ciutat Vella elevi a la següent Ponència de Nomenclàtor el canvi de nom, “segons les reivindicacions històriques”.

La proposició ha comptat amb el suport d’ERC, el PSC i Trias per Barcelona. En contra hi ha votat el PP, mentre que Barcelona en Comú s’hi ha abstingut. El regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha manifestat que “serà la Ponència de Nomenclàtor, que compta amb experts, qui decidirà en aquest tema”.

A la tercera va la vençuda?

La proposta de canvi de nom va sorgir ara fa 13 anys dels veïns de la Barceloneta. El plenari va acceptar la petició de traslladar-ho a la Ponència de Nomenclàtor, però un any després, els veïns hi van tornar a insistir, ja que no s’havia fet cap moviment al respecte. Llavors, el plenari va tornar a acceptar la petició. Van haver-hi altres intents per rebatejar el passeig, amb el nom d’una veïna molt implicada en la millora del barri, però tampoc no va prosperar.

El veïnat va argumentar llavors, i continuen defensant ara, que passeig Nacional forma part del patrimoni cultural immaterial del barri. De fet, molts dels veïns més grans del barri mariner continuen anomenant aquesta via passeig Nacional, un nom que se li va atorgar el 1845 i que va mantenir fins al 1993, en què va ser rebatejat com a passeig de Joan de Borbó.