A la família del periodista Marc Solanes Calderón el misteri de qui va ser la seva besàvia havia persistit durant dues generacions: “Era com un fantasma, ningú n’havia parlat mai”. Una història silenciada que Solanes ha investigat durant quatre anys en registres, fotografies i cartes familiars i que ha plasmat en el seu primer llibre, ‘Las niñas de Elna’. “He reconstruït la figura de la María Ferrer Ferrer: una dona avançada al seu temps, republicana i miliciana que va lluitar pels seus ideals fins al final i va donar la vida per les seves filles”, explica l’autor a ‘Plaça Tísner’.
Tot va començar fa uns anys, quan l’àvia del Marc va identificar la Maternitat d’Elna en un documental que veien per la tele. “Jo he estat aquí!”, va exclamar la Luisa Casulleras Ferrer. Però a la Maternitat només hi residien dones embarassades o que ajudaven a parir a les dones refugiades. “I no era el cas ni de la meva àvia ni de les seves tres filles, que eren nenes”, aclareix en Marc. Aquesta incògnita va convertir-se en la llavor d’una investigació familiar que l’ha dut arreu de Catalunya per reconstruir la vida de la seva àvia i de la seva besàvia.
María Ferrer Ferrer va formar part del PSU i va lluitar al Front d’Aragó durant la Guerra Civil Espanyola”
Un exili que havia quedat en l’oblit
La María Ferrer Ferrer va formar part del Partit Socialista Unitari i després que el seu marit, que també formava part del partit, morís en un bombardeig, va fugir amb les seves tres filles a França. “Durant la Guerra Civil fugíem dels bombardejos: he vist caure metralla a prop meu”, explica la Luisa —àvia del Marc i filla de la María. “Vam dormir a la sorra al camp de refugiats d’Argelers, en una tenda de campanya” i després van arribar a la Maternitat d’Elna, que va ser un oasi de pau on “jugàvem, menjàvem i anàvem amb vestits nous”, explica la Luisa.
Després d’un exili complicat, la María Ferrer Ferrer va abandonar les seves filles per lluitar al Front d’Aragó. Durant la repressió franquista va viure amagada a Saragossa, on hauria mort durant una operació de càncer. Però de tot això, l’àvia del Marc no n’havia parlat mai fins ara.
Vull mostrar que es poden trencar silencis familiars perpetuats durant generacions”
Trencar silencis familiars
Pel Marc Solanes, també codirector del documental d’investigació ‘Els Orrit’, la veritable funció del seu primer llibre és mostrar que és possible trencar tabús familiars perpetuats durant generacions. “Tots tenim històries familiars que s’han omès per no ferir, però al final els traumes no es poden amagar i acaben sortint”, explica l’autor, que adverteix que “si els secrets enquistats no s’expliquen es passen de generació en generació“.