El 2014 el periodista Jordi Panyella Ferreres va publicar ‘Salvador Puig Antich, cas obert’, un llibre que recull el fruit d’anys d’investigació sobre un dels crims més recordats del franquisme. N’hem parlat amb ell a ‘Plaça Tísner‘, a propòsit de la reedició actualitzada de l’obra que s’acaba de publicar coincidint amb el 50è aniversari de l’execució del jove revolucionari.
Ara la lluita de Puig Antich seria als carrers, seria un antisistema”
Pressió per reobrir el cas
Fins ara tots els intents per reobrir el cas de Salvador Puig Antich a l’estat espanyol han estat fallits. Com Panyella insisteix a remarcar, el testimoni de la família Puig Antich només ha estat escoltat judicialment a l’Argentina, en el marc de la causa contra els crims del franquisme instruïda per la jutgessa Maria Servini de Cubría.
El periodista explica que la nova llei de memòria democràtica, aprovada el 2022, disposa dels mecanismes necessaris, com una fiscalia especialitzada, que haurien de permetre aconseguir finalment la revisió del procés. Com Panyella documenta al llarg del llibre, la investigació per la qual Puig Antich va ser acusat i condemnat a la pena capital per la mort del policia Francisco Anguas va estar ple de mentides i manipulacions.
Un bon titular no ha d’espatllar una causa judicial”
Periodisme d’investigació
Jordi Panyella Ferreres ja va començar la seva trajectòria periodística el 1986 a ‘El Punt’, primer a Girona i després com a corresponsal a Barcelona. Quatre anys després va passar a treballar a l”Avui’, convertit en ‘El Punt Avui’ el 2010 i on encara treballa. Especialitzat en tribunals, ha compaginat la seva tasca diària de redacció amb col·laboracions en mitjans de ràdio i televisió i l’escriptura de llibres, en què ha recollit algunes de les seves investigacions periodístiques.
A més de ‘Salvador Puig Antich, cas obert’, Panyella ha publicat dues obres sobre la família Millet: ‘Fèlix Millet, el gran impostor: La trama secreta de l’espoli del Palau’ (2012) i ‘La vida amarga de les flors’ (2019), escrit amb la Pat Millet, germana petita de Fèlix Millet. També és autor, entre d’altres, de ‘Causa general: La repressió de l’Estat espanyol contra el moviment per la independència de Catalunya (2009-2021)’, l’any 2022.
El “mosaic” de Jordi Panyella
- Un somni: ser ciclista. En Jordi va créixer admirant referents del pedal dels anys 70. No s’hi ha dedicat mai professionalment, però va en bicicleta i aplica valors d’aquest esport com la força o la tenacitat en la seva tasca com a periodista.
- Un diari: ‘El Punt Avui’, al que ha estat vinculat gairebé durant tota la seva trajectòria professional i on encara treballa.
- Un llibre: ‘Salvador Puig Antich, cas obert’, que en Jordi va publicar el 2014. Ara, coincidint amb el 50è aniversari de l’execució del jove anarquista, n’apareix una edició revisada.
- Un missatge: “Digue’ls que continuïn lluitant”, les últimes paraules de Puig Antich. Roc Blackblock les ha recollides en el mural realitzat fa uns dies a Vallcarca dins els actes d’homenatge promoguts pel moviment anarquista i anticapitalista de Barcelona
- Una jutgessa: Maria Servini de Cubría, instructora de la causa oberta a l’Argentina contra els crims de la Guerra Civil i el franquisme. Ha estat l’única magistrada en escoltar el testimoni de la família Puig Antich.
- Una plaça: la de Salvador Puig Antich. Un espai de memòria inaugurat 42 anys després de la seva mort. Està situat en un extrem de la ciutat, al barri de Roquetes del districte de Nou Barris.