El 2 de març del 1974, i després d’un procés carregat d’irregularitats, Salvador Puig Antich es convertia en l’últim pres polític executat a Espanya pel mètode del garrot vil. Amb motiu del 50è aniversari d’aquell crim Barcelona ret homenatge a Puig Antich amb un cicle d’activitats a la Model que han començat aquest dissabte. Al matí s’hi ha fet un acte de record en què han participat familiars i represaliats del franquisme.

Amb el nom “Puig Antich. El compromís vigent 1974-2024“, l’espai acull cada vespre del 2 al 7 de març diverses trobades per recordar i reivindicar Puig Antich, i també reflexionar sobre la figura del jove militant revolucionari, amb la participació de figures del món del pensament, el dret, la narrativa, el cinema, la poesia, la música i el teatre.

En l’activitat inaugural, però, prop d’un centenar de persones s’han quedat sense poder entrar al recinte, donat que l’aforament s’ha omplert al 100 %.

  • 2 de març. “El compromís vigent”, amb Carlos Vallejo, Pepe Mujica, Anna Sallés, Juan Diego Botto i Eduard Fernández.
  • 3 de març. “La música, eina de lluita“, amb Lluís Llach, Anita Tijoux, Borja Penalba i David Fernàndez.
  • 4 de març. “El compromís de les lletres“, amb Francesc Escribano, Jordi Panyella, Laura Restrepo, Núria Cadenes, David Castillo i Ferran Aisa.
  • 5 de març. “Teatre de combat“, amb Ferran Rañé, Jordi Coca, Berta Prieto i Sergi Belbel.
  • 6 de març. “El cas Puig Antich, 50 anys després“, amb Francesc Caminal, Olga de la Cruz, Xavier Arbòs, Sònia Olivella, Keith Lamar i Albert Marquès.
  • 7 de març. “Cinema de compromís“, amb Manuel Huerga, Fernando León de Aranoa, Najwa Najjar i Belén Funes.
Puig Antich, l’última execució del garrot vil
La seva execució ha estat interpretada com una venjança per la mort de Carrero Blanco

Familiars i represaliats franquistes, a l’homenatge

Aquest dissabte al matí s’ha fet a l’antiga presó un primer acte de record en què han participat familiars de Puig Antich (entre les quals les germanes), represaliats del franquisme i diverses associacions.

D’altra banda, el cicle també inclou intervencions en espais emblemàtics de la presó, com el panòptic, el locutori on Salvador va passar l’última nit, la cel·la 443 —on va estar pres— o la sala de paqueteria on es va instal·lar el garrot amb què el van executar.

Detall homenatge Salvador Puigh Antich a la Model
Un rellotge marca l’hora en què es va certificar la defunció, les 9.20 h.