Aquest dimecres s’ha començat a pintar a la Model un mural en record de la figura de l’activista català Salvador Puig Antich. Es tracta d’un disseny de l’artista Maria Corte, situat en una de les parets exteriors de l’antiga presó. El mural estarà enllestit dissabte, just el dia que es compliran 50 anys de l’execució de Puig Antich al mateix centre penitenciari i quan començarà una setmana d’homenatges. Del 2 al 7 de març a la Model es programaran activitats per reflexionar al voltant de la seva figura.

En paraules de l’artista, aquest homenatge gràfic se centra al voltant de dos elements simbòlics: les espelmes i l’ocell. Les dues espelmes, de les quals una ja es veu aquest dimecres a la tarda, representen el record, la memòria i que “la flama de Salvador Puig Antich segueix ben viva”. Aquesta flama es fon amb un ocell de foc que simbolitza la llibertat i l’esperança.

Fragment del disseny final del mural realitzat per l’artista Maria Corte

El centre penitenciari de la Model ha estat el lloc escollit per commemorar la figura de l’activista perquè va ser on, el 2 de març del 1974, es va executar Puig Antich. Va ser l’última víctima del garrot vil, una execució que es va dur a terme a la cel·la 443 de la cinquena galeria. Just a la galeria del costat, a la quarta, serà on s’instal·laran 250 cadires amb dues pantalles, on cada vespre fins al dia 7 se celebraran actes en què participaran figures destacades de la cultura, com Lluís Llach, Borja Penalba i Manuel Huerga, director de la pel·lícula ‘Salvador’ (2006), que es projectarà a la Filmoteca de Catalunya i en diferents universitats.

Un mural a la Model i un altre a Vallcarca

El mural de Maria Corte no serà l’únic que homenatjarà la figura de Salvador Puig Antich aquesta setmana. L’artista Roc Blackblock està realitzant una altra obra de grans dimensions en una paret de Vallcarca, entre el carrers de la Farigola i Cambrils, que també s’emmarca dins de la setmana en record del militant anarquista. Tot i això, no ha estat cap encàrrec, sinó una iniciativa pròpia de l’artista. “Ho faig com una persona més de les que participen en l’organització dels actes per reivindicar la figura de Puig Antich“, va explicar Blackblock a betevé.