Una de les moltes “altres Barcelones” que componen la ciutat de Barcelona és la formada per les comunitats i les músiques dels afrodescendents, qui, de mica en mica, s’han fet un lloc a la ciutat per mostrar la riquesa de la seva cultura i música originària. El periodista musical i col·laborador del ‘Plaça TísnerNando Cruz ha fet un repàs del programa de diverses propostes de sales, clubs i festivals on es programen artistes que toquen músiques d’arrel africana.

Bella Bestia AfroMusic Bar

c. Riera de Sant Miquel, 55 (Vila de Gràcia)

Un del primers locals a Barcelona és aquest club, especialitzat en còctels i sessions de DJ de diferents gèneres musicals. Entre els quals, principalment hi sona música jamaicana i soul. A més, tenen especial sensibilitat pel roots reggae i la seva filosofia panafricanista. Autodefinit com a AfroMusic Bar, aquest espai està oberts a DJ, cantants i públic africà de la ciutat.

‘Dancehall vs Afrobeats’

av. Paral·lel, 62 (el Raval)

L’any 2018 es va inaugurar a Barcelona un local de reggae i dancehall amb el nom de Boombastic Club. Tot i que la pandèmia el va fer passar una mica desapercebut, ha anat creixent fins a convertir-se en un dels més importants a Europa. Després d’haver passat per diferents ubicacions, actualment fan sessions de ritmes jamaicans barrejats amb ritmes nigerians a la sala Club P62.

Voodoo Club

av. Francesc Ferrer Guàrdia, 13 (el Poble-sec)

Situada en el Poble Espanyol, la Sala Upload acull les sessions dels DJ de Voodoo Club. Aquestes van néixer l’any 2018 i són festes impulsades per nigerians on predominen els amapiano, afrobeats i tota mena de sons de pista de ball. Van parar per la pandèmia, però en tornar, fins i tot han rebut premis. Recentment, ha tingut lloc la sessió número 70, en què va participar Ellis Ferrere, una DJ d’Angola arrelada a Lisboa.

F O C

c. Encuny, 24 (la Marina del Prat Vermell)

Els discjòqueis afrodescendents també saben punxar ritmes més moderns, no només afrobeats. Així neix a Barcelona el col·lectiu Jokkoo, format per productors, dissenyadors, DJ, empresaris musicals i activistes culturals. La majoria són procedents de la zona subsahariana: el Senegal, Guinea Conakry, Ghana…Tenen un local a una nau industrial de la Zona Franca. Jokkoo també són comissaris d’un cicle anomenat Electrónica en Abril que es fa a Madrid i que cada primavera porta molts artistes d’electrònica africana. Enguany, una de les participants ha estat Nídia, artista originària d’Angola.

Festival Oyofe

Aquest festival de dansa i música africana celebra la sisena edició aquest estiu. Del 4 al 7 de juliol, en un poliesportiu del districte de Sant Martí s’organitzen i es duen a terme tallers, exhibicions, competicions, conferències i festes de tota mena. Sota el lema: “Si menges sol no pots opinar amb altres sobre el gust del menjar”, la intenció de l’Oyofe és ser una eina per generar comunitat i cohesió de les persones africanes i afrodescendents que viuen a Barcelona i a la rodalia.