L’enderroc imminent de l’església de l’Esperit Sant, al Baix Guinardó, per fer-hi una Facultat de Ciències de la Salut Ramon Llull, s’ha topat amb un entrebanc imprevist. Es tracta d’un gran vitrall creat el 1967 pel Taller Raventós i que corona l’entrada de la parròquia. Ara, l’Ajuntament ha confirmat que Patrimoni de la Generalitat n’està estudiant el seu valor per decidir si val la pena salvar-lo.
Tal com va anunciar a la darrera audiència pública el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, “hem demanat un informe per saber si cal preservar el vitrall. En cas afirmatiu s’hauria de desmuntar o integrar-lo en el projecte arquitectònic”. L’obra té 200 metres quadrats i és considerada la vidriera d’art litúrgic modern més gran de Catalunya. Segons Javier Custodio, feligrès de la parròquia de l’Esperit Sant, “diversos pèrits de l’associació de Conservadors i Restauradors d’Espanya i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando ja han signat un informe demanant que no es destrossi”.
Un enderroc polèmic
L’Arquebisbat de Barcelona té previst enderrocar el mes vinent l’església de l’Esperit Sant per iniciar el projecte de construcció de la Facultat de Ciències de la Salut Ramon Llull, un equipament educatiu sorgit d’un acord entre l’arxidiòcesi i la Fundació Blanquerna, i que inclou la creació d’una capella més petita. Mols veïns i fidels de la parròquia s’han mostrat contraris al projecte des del principi, però no han rebut cap resposta favorable. Porten recollides més de 9.000 firmes en contra, però l’Arquebisbat està decidit a tirar-lo endavant.