Boye

(ACN/Redacció) Boye, nom artístic del creador escènic, actor i cantant barceloní David Menéndez, ha publicat aquest divendres l’àlbum debut ‘A dónde vais?’ (Vida Records). Després d’haver estrenat els darrers mesos alguns avançaments del nou treball, l’artista ha debutat amb un àlbum que aborda les emocions de la gent en un context social “difícil”.

Amb cançons eclèctiques que combinen diversitat d’estils musicals com el rap, l’electrònica, la rumba, el funky o folklore gallec, Boye “perd la confiança” amb la humanitat amb temes que la parodien i que conviden el públic a emocionar-se, ballar i cantar. En una entrevista a l’ACN, Boye explica que no li interessen les tendències musicals sinó que “el més important” és tenir un “univers” amb segell propi.

Treball pensat fins al darrer detall

Boye ha presentat el primer àlbum després que el 2020 publiqués el seu primer EP. Una de les obsessions del creador ha estat oferir un treball pensat fins al darrer detall pel que fa a la composició, els conceptes, el seu univers, les melodies i com plantejar-lo estèticament i audiovisualment. Amb tot, la prioritat ha estat que la gent pugui viure la música d’una forma “molt íntima”.

Les cançons de l’actor i cantant “tenen el seu propi univers” amb un llenguatge i paisatge concrets “on la gent es pot endinsar, cantar i ballar i ho reconegui com a univers Boye”. ‘A dónde vais?’, doncs, és un disc en què Boye observa la ciutat des d’una finestra i es pregunta cap on va la gent. “Parlo de les motxilles emocionals de cadascú. Al final tot està fet una merda però hem vingut a jugar. Està tot ben difícil però jo puc dir que no estem tant malament”, explica.

Inspiració en un monòleg de Rubianes

Entre els 11 temes del disc hi ha des de propostes que parlen del món del treball, inspirat en el cèlebre monòleg de Pepe Rubianes ‘El trabajo dignifica’, cançons amb una essència que gairebé recorda Albert Pla per la seva sàtira i estil o basades en poemes de Federico García Lorca amb contribució de Raül Refree.

Acompanyat d’Arnau Vallvé a la producció, Boye té com a referents artistes com Kae Tempest, Stromae, Childish Gambino, C. Tangana o Rosalía.

“El que faig té a veure amb la bellesa i la poesia”

Sobre el sentit de les lletres de les cançons, Boye constata que l’art és quelcom que ha de plantejar preguntes. “El que jo faig té a veure amb la bellesa i la poesia. No vull que la gent escolti les cançons perquè s’adonin que viuen en un món de merda perquè això ja ho saben”, sentencia.

Boye explica que té com a llengua materna el castellà i que fins ara la música li surt “millor” compondre-la i cantar amb aquest idioma. Tot i això, argumenta que el català “li encanta” i que produirà cançons en català en un futur.

Concert a l’Apolo al maig

El cantant i actor presentarà el nou disc el 9 de maig a la Sala Apolo de Barcelona i el 22 de maig a Madrid.