Encara no està al nivell de grans capitals com Nova York o Londres, però Barcelona ha experimentat un creixement significatiu de botigues de discos en la darrera dècada. Fins al punt que, segons l’especialista en música del programa ‘Plaça Tísner’, Nando Cruz, “tenim una ciutat força ben assortida, sobretot de botigues de vinils”. I és que, pel periodista, el repunt d’aquest format explica l’increment de punts de venda de música enregistrada a casa nostra.

Cruz explica que en l’actualitat hi ha una trentena de botigues de discos a la ciutat i assegura que el sector s’ha recuperat de la desfeta provocada en un primer moment per l’arribada d’internet i després per la crisi econòmica del 2008. Van ser molts els establiments que van haver d’abaixar la persiana en aquell context i el tancament d’un comerç històric com Discos Castelló el 2016 no augurava un bon presagi. Tot i això, n’hi ha que han aconseguit resistir i també n’han obert de noves. Nando Cruz les repassa i les classifica en funció de les seves particularitats.

La secció de Nando Cruz, al ‘Plaça Tísner’

Les clàssiques

Disco 100

Situada al carrer de l’Escorial, al barri de Gràcia, és una botiga insòlita. Conté més de cent mil referències en estoc. Destaquen les seccions de jazz i de música clàssica. També s’hi fan presentacions de discos i actuacions. Hi han tocat artistes locals i estatals de renom com Xarim Aresté, Sidonie, Inspira, la Fundación Tony Manero o La M.O.D.A, però també internacionals com la cantant de blues canadenca Diana Braithwhite.

Jazz Messengers

Disposen d’una selecció de discos de jazz exclusiva i fan ofertes mensuals especialment destinades als clients habituals. Ubicada a la cantonada de Còrsega amb Muntaner, Jazz Messengers és un temple per als amants del gènere i una de les botigues amb més història de Barcelona.

Surco

Establerta a la travessera de Gràcia des de fa ni més ni menys que 50 anys, és una de les botigues de discos més antigues de tot Catalunya. Es tracta d’un negoci familiar que funciona des del 1974 i és especialista en els Beatles i també en segells locals.

Discos Revolver

Centrada en el rock i l’indie, és un referent de la música de guitarres en general. És també la gran resistent de les moltes botigues de discos que hi ha hagut tradicionalment al carrer dels Tallers, un dels indrets amb una major concentració de punts de venda de música enregistrada de l’estat. Discos Revolver era l’establiment que més discos venia de tot Espanya als anys 90, i el 2012 va acollir un concert històric. Hi va actuar Wilco, referent del country alternatiu nord-americà, aprofitant que el grup visitava la ciutat pel Primavera Sound.

Discos Impacto, Daily Records, Pentagram i Kebra

Al mateix carrer dels Tallers trobem Discos Impacto, destinada sobretot als amants de la música dels anys 60, 70 i 80. I a tocar, al carrer de les Sitges, hi ha tres botigues petites i ben antigues. La més veterana és Kebra, on principalment trobem descatalogats i rareses i que va obrir ara fa més de 40 anys. També hi és des de fa molt de temps —concretament des del 1994— Daily Records, enfocada en l’ska, el reggae i la música jamaicana antiga en general. Pentagram, en canvi, és un espai de referència per als amants del metall.

Impulsades per la febre del vinil

Discos Paradiso

Va obrir l’any 2010 quan, encara en plena crisi econòmica, semblava una bogeria posar en marxa una botiga de discos. La localitzem no gaire lluny del carrer dels Tallers, al carrer de Ferlandina, i està especialitzada en músiques de ball. Des d’electrònica —techno, breakbeat, house, dubstep— a ambient, africana o hip-hop. Sovint hi punxen discjòqueis de renom com, per exemple, DJ Zero.

Discos Redondos

També al Raval, concretament al carrer de Sant Vicenç, trobem aquest comerç de venda de discos especialitzat en soul, funk, hip-hop i altres gèneres del que es coneix popularment com a “música negra”. Van començar ara fa 10 anys venent per catàleg i fa relativament poc, el 2023, van obrir la botiga física.

Wah-Wah Records i Discos Edison’s

Wah-Wah Records és una de les botigues barcelonines amb més prestigi internacional i ven a col·leccionistes d’arreu del món. No només tenen discos de primera i segona mà, sinó que reediten rareses i descatalogats. Se situa al carrer de la Riera Baixa, on també hi ha una altra botiga resistent. Es tracta de Discos Edison’s que destaca per la seva col·lecció de senzills i també de cassets.

Galeries Olímpia i 80 Voltes

Més enllà de Gràcia i el Raval, Sant Antoni és una altra de les zones de la ciutat on estan sorgint nous punts de venda de vinils. Al carrer d’Aldana hi ha les Galeries Olimpia, un espai únic i sorprenent on trobem fins a quatre botiguesRhythm Control, Vinilarium, Glove Records i Crokan Mutant Store. Però l’oferta en aquest barri no s’acaba aquí, a tocar del Mercat de Sant Antoni, al carrer del Comte Borrell, també hi ha 80 Voltes, especialitzada en jazz, hip-hop o funk.

En les zones més turístiques

Small Black Dots i Barcelona City Records

El turisme és un factor clau a l’hora de buscar ubicació per a moltes de les botigues de discos que obren. De fet, recentment n’han aparegut un parell de noves al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, una de les zones més turístiques de la ciutat. Es tracta de Small Black Dots, al carrer del Comerç, i Barcelona City Records, al carrer d’en Mònec i amb un nom pensat perquè els visitants la trobin fàcilment si fan una cerca als buscadors.

Decibel

En un petit carrer del barri Gòtic, el carrer d’en Groc, trobem aquesta botiga de discos que va obrir el 2015 i se centra en el soul, funk i hip-hop des dels anys 60 fins a l’actualitat.

Vinyl Vintage i Bite It

Vinyl Vintage, al carrer de Ramón y Cajal, ofereix principalment discos de segona mà. Per la seva banda, Bite It, al carrer de l’Alzina, se centra en l’exportació d’originals dels Estats Units. Són un exemple de l’auge que ha experimentat el format vinil a Gràcia. 

Botigues de segells discogràfics

B-Core

Aquest establiment, ubicat al carrer de Montmany, al barri de Gràcia, sorgeix d’un fenomen curiós. Són discogràfiques que necessiten un magatzem i una oficina per gestionar el seu catàleg i acaben obrint un local. Se centren en el hardcore, el post-hardcore i el rock, però també hi ha rumba i referències d’altres segells estatals.

El Genio Equivocado

També a Gràcia, s’ubica al carrer de Benet Mercadé i obre el 2018 per donar sortida a les referències del segell discogràfic. Centrada en l’indie estatal i estranger, ara els propietaris han obert, a més, una botiga de llibres al local del costat.

Una mica més lluny del centre

Salvadiscos

Va obrir fa poc, just després de la pandèmia, però ja és un dels establiments més implicats amb el barri del Poble-sec. És, de fet, una associació cultural ubicada a la plaça de Santa Madrona, on es fan concerts i sessions de discjòqueis en què han participat mestres del reggae dub com Mad Professor. A més de la botiga hi ha un bar de copes per a socis ideal perquè els melòmans la facin petar.

La Conxita

A tocar de l’Estació de Sants, al carrer de Vallespir, trobem aquest espai cultural amb botiga. A banda de discos també ofereixen llibres i programen música en directe.

Ultra-Local Records

Al carrer de Pujades, al Poblenou, trobem un dels establiments dedicats a la venda de música enregistrada més emblemàtics i peculiars de la ciutat. Es tracta d’Ultra-Local Records, una botiga que aposta pel producte local i per l’escena independent barcelonina, catalana i espanyola. Hi fan concerts, presentacions de discos i, fins i tot, el seu propi festival: el Micro-Clima Sound, que contraprograma el Primavera Sound. Hi han anat a comprar discos gent tan destacada dins del panorama de la música alternativa com els components de Yo la Tengo, un dels grups de referència de l’indie nord-americà.

Discos Volta

Amagada a la primera planta d’un pis al barri del Clot. S’ha de demanar cita prèvia abans d’anar-hi. A banda de vinils també tenen un bon assortiment de discs compactes i cassets. Trobem sobretot referències de reggae i músiques africanes.

Blue Sounds

Va obrir el 1992 i està ubicada al barri de Sarrià. Especialitzada en jazz i en el descobriment de nous talents.