Alex Chilton, Chris Bell, Andy Hummel i Jody Stephens van fundar l’any 1971 a Memphis la banda de rock Big Star. La formació original va durar només tres anys, fins al 1974, però van ser suficients perquè amb el pas del temps s’hagi convertit en un grup de culte.

Als anys 70, però, les poques vendes de les seves gravacions van acabar amb una banda que va arribar a publicar alguns dels discs més destacats del moment. Un dels motius va ser els problemes de distribució del seu segell, que poden explicar que no hagin arribat al nivell de popularitat global de coetanis seus com Aerosmith, Led Zeppelin o Stevie Wonder.

El bateria de la formació original

Stephens és l’únic supervivent del grup i segons explica al programa ‘Plaça Tísner’ el seu públic “consistia en periodistes musicals que els van ajudar a créixer escrivint sobre la banda”. Pel bateria, això va fer possible que Big Star tornés als escenaris als anys 90 i que les seves cançons arribessin a músics de generacions posteriors.

Un altre motiu d’aquest ressorgiment de la banda ha estat que els temes han aguantat bé el pas del temps gràcies a les melodies i al caràcter de les veus de Chilton i Bell, o a la feina feta a l’estudi amb qui va ser el seu mentor, el productor John Fry. Stephens ho té clar: “En l’àmbit sonor, les gravacions brillen, no sonen antigues“.

Membres de R.E.M., Wilco, The Posies i The Db’s tornen el grup a la vida

The Music of Big Star és el supergrup amb membres de bandes referència de l’escena independent americana dels 90 que torna a donar vida a les cançons del conjunt de Memphis 50 anys després.

Acaben de passar per Barcelona en el marc d’una gira per europea i en formen part Mike Mills de R.E.M., Pat Sansone de Wilco, Jon Auer de The Posies o Chris Stamey de The dB’s. Acompanyen en directe un Stephens que agraeix l’oportunitat de compartir de nou escenari amb músics d’alt nivell: “Una altra vegada sento que formo part d’una cosa més grossa“.