En un moment en què els singles i les col·laboracions són tendència en la indústria musical, hi ha un artista encaparrat a publicar àlbums conceptuals segurament més propis d’èpoques passades. Es tracta d’Andy Shauf, cantant, multiinstrumentista i productor que ha visitat Barcelona per presentar el seu darrer disc ‘Norm’, el setè treball d’estudi de la seva carrera.

Segons explica al programa ‘Plaça Tísner’, no era la seva intenció quan va començar a compondre els temes, però el nou LP ha acabat seguint la línia conceptual dels seus discos més reeixits. “Faig discos conceptuals per desafiar-me a mi mateix”, confessa. Diu que prefereix fer cançons que expliquen històries i que quan en té unes quantes no pot evitar connectar-les entre si.

Un personatge sinistre

Si a ‘The party’ (2016) les cançons giraven al voltant d’una festa en una ciutat petita i a ‘The neon skyline’ (2020) partien d’algú que surt a beure amb els amics després d’una ruptura amorosa, a ‘Norm’ explica la història d’un personatge sinistre que no comprèn els límits entre l’amor i l’obsessió. Revela que el va escriure aïllat a causa del confinament per la pandèmia i que això es nota en el resultat final: “Hi ha un aïllament que porta el protagonista a obsessionar-se amb un altre personatge”.

Melodies més treballades i instruments nous

A l’àlbum, hi trobem la veu suau i tranquil·la o les narracions detallades característiques de l’estil de Shauf. També hi ha encara més espai per a les melodies treballades que en publicacions anteriors. “Aquest cop he començat més sovint amb la melodia per després veure com puc enganxar-la amb altres instruments”, confessa. Hi ha, a més, menys protagonisme de la guitarra a favor d’altres instruments. En aquest sentit, revela que ha fet “arranjaments per a flauta i per al clarinet baix” per primera vegada.

Incorporació de noves sonoritats de cara al futur

Amb una mescla d’influències que inclouen el folk, el pop o el rock, se l’ha comparat, per exemple, amb el cantautor nord-americà Elliot Smith. Sembla, però, que Andy Shauf vol evolucionar cap a nous horitzons: “Darrerament em sento atret per la música amb ‘samplers’, com el hip-hop“, revela. També diu que està “cansat d’escoltar el que havia escoltat fins ara com The Beatles o la música indie”. Així que hi ha indicis per pensar que el següent treball del músic canadenc pugui sorprendre els seus seguidors.