Emma Vilarasau canvia de registre per convertir-se en la monologuista d’èxit Lali Symon, un personatge a qui sembla que tot li va bé. Però aquesta estrella, d’humor irònic i punyent, fa mans i mànigues per compaginar la vida pública amb la privada, en la qual conviu amb mare i filla. La comèdia es va estrenar en el festival Grec 2023 i després d’una gira ara s’ha reposat al Teatre Romea fins al 28 de gener.

Em va espantar molt el repte de fer de monologuista, però ara m’ho passo molt bé!”
Emma Vilarasau, actriu

Nous reptes a l’escenari

Vilarasau confessa a Plaça Tísner que va ser un gran repte preparar aquest personatge: “Mai no havia fet de monologuista ni havia parlat directament amb el públic, però ara m’ho passo molt bé i és un plaer”. Mont Plans i Júlia Bonjoch, àvia i filla, l’acompanyen sobre l’escenari. “Les actrius hem fet família molt de pressa, hi ha molta connexió entre nosaltres tres i això fa que tot sigui mes creïble. El públic diu “és tan veritat tot”, explica l’actriu Mont Plans.

Una realitat poc visible

‘Lali Symon’ va ser idea d’Emma Vilarasau que, després d’haver cuidat la seva mare durant l’última etapa de la seva vida, ha volgut crear una obra que parli sobre aquest tema, moltes vegades tabú. “Volia parlar de filles que han de cuidar les seves mares i de mares que els és molt difícil acceptar que les cuidin.

A més són dones d’una generació que es van dedicar a cuidar, però que ara que és el torn que les cuidin a elles, ara tothom té feina”, reflexiona Vilarasau. Tot i que la comèdia no és la història de l’actriu ni de la seva mare, explica que “li ressonen moltes situacions viscudes quan cuides una persona depenent“.

‘Lali Symon’ és un homenatge a les dones cuidadores, que no van poder triar què volien fer amb la seva vida ”
Emma Vilarasau, actriu

Però a més de visibilitzar aquestes dones cuidadores, aquesta obra també vol ser un homenatge: “Sobretot a les mares d’una generació, com la meva mare, que eren dones cuidadores que no van poder triar què volien fer i es van trobar amb la vida planificada”, reivindica l’actriu. De fet, Vilarasau no va aconseguir trobar cap text teatral amb aquesta temàtica i va decidir encarregar-ne un a Sergi Belbel, que és l’autor i també el director del muntatge.