Tradicionàrius

(ACN/Redacció) La 37a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius arrencarà aquest divendres, 12 de gener, amb un concert que celebra els 30 anys del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) i reivindica la trajectòria del centre a través de records, audiovisuals i música. Fins al 22 de març, el certamen acollirà unes 55 propostes al voltant de la música folk i tradicional dels Països Catalans, la península Ibèrica i Europa. El 37è Tradicionàrius reivindicarà la cultura, la música, la dansa, la llengua i la tradició dels Països Catalans. Entre les propostes, destaquen les actuacions de Magalí Sare i Manel Fortià, Alidé Sans, Miquel Gil i Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán.

En declaracions a l’ACN, Carol Durán, directora artística del CAT, explica que amb la situació política actual al País Valencià i les illes Balears en aquesta edició volen “tornar als orígens del festival amb la missió de reivindicar la lluita per la llengua, la cultura, la música i la dansa. Tornem als orígens i ens centrem en aquesta recuperació i divulgació de propostes dels Països Catalans”, així com altres territoris de la Península Ibèrica i Europa.

El certamen serà l’aparador de propostes intergeneracionals amb artistes de l’escena folk més actual, però donant cabuda a les veus i les músiques més arrelades. Hi haurà 19 estrenes de projectes i treballs discogràfics, tres presentacions, així com concerts especials que commemoraran aniversaris destacats.

Inauguració amb cercavila i espectacle

La inauguració de la 37a edició del Festival Tradicionàrius serà aquest divendres i arrencarà amb la tradicional cercavila des de la plaça de la Vila al CAT amb Kabum i el Col·lectiu Guirigrall. Seguidament, acollirà l’espectacle ‘Les veus del CAT‘, que explicarà a través de records, vivències, fotografies, audiovisuals, espais, persones, artistes i música, sobretot molta música, el que ha viscut el Centre Artesà Tradicionàrius. “Hem volgut fer una festa entre tots els amics que han construït aquest espai, aquest CAT que és la casa de tots i de la música d’arrel”, ha indicat Durán.

Quina programació hi haurà?

La programació d’aquesta edició aposta per “la intergeneracionalitat, la tradició, les propostes experimentals i les músiques de ball” amb les actuacions de Värttinä, música de la Karèlia, el Gran Conjunt de Música d’Arrel de l’ESMUC amb Carles Belda, Ali Doğan Gönültaş, Caamaño & Ameixeiras, La Vella Clúndia i Korrontzi “20”, entre d’altres.

La col·laboració del Tradicionàrius amb el Barnasants es reafirma un any més amb una programació de concerts al CAT que permetrà escoltar figures reconegudes de folk i cantautors com Adolfo Osta, Carles Dénia, Alba Careta i Henrio, Carola Ortiz, Verdcel, Magalí Sare i Manel Fortià, Alidé Sans i Miquel Gil. El festival tornarà al Palau de la Música amb el concert de Tarta Relena, Cocanha i Los Sara Fontán.

Foguerons de Sa Pobla

Per altra banda, el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de la Vila de Gràcia s’ompliran amb la tradició dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia, una tradició importada de Mallorca. En el marc de la 37a edició del Festival Tradicionàrius, tornen els monogràfics i, enguany, conjuntament amb l’Associació de Violes de Roda de Catalunya, el dedicaran a aquest cordòfon. Així mateix, el divendres 9 de febrer el Festival Tradicionàrius baixarà a la plaça de Sant Jaume per celebrar la festa major d’hivern de la ciutat, Santa Eulàlia, i el divendres de Carnaval. Ho farà al so de Glam Folk i La Cosina.