El primer dia de l’any ha arribat amb l’estrena de la nova tarifació del transport públic i amb la T-Casual i T-Usual com a noves targetes estrella. A la T-10 encara li queden dos mesos de vida, però a finals de febrer passarà definitivament a la història. En aquest 1 de gener, però, molts usuaris del metro de Barcelona han continuat utilitzant la T-10.

També s’han pogut veure les primeres compres de la T-Casual i T-Usual. La que no ha entrat en vigor encara és la T-Familiar, malgrat que alguns aquest dimecres al matí la buscaven, i no estarà disponible fins al març.  L’ATM va afegir aquest títol nou amb posterioritat, davant les crítiques de no poder disposar d’una targeta multiviatge. “No entenc per què no està disponible ja”, deia queixant-se una usuària i la seva parella aquest dimecres al matí a les Glòries.

T-Casual targeta

Els títols nous es van presentar el 4 de desembre i l’ATM va explicar que amb aquest gran canvi volia premiar els passatgers recurrents, abaratint el preu de molts títols però encarint l’ús ocasional del transport públic. Els usuaris més satisfets durant aquest primer dia han estat aquells que fins ara utilitzaven la T-Mes. “Pagava 54 euros, em semblava molt car. Ara en passo a pagar 40”, n’afirmava un mentre extreia el seu nou títol. Algunes veus van aplaudir aquest canvi, com la PTP, però d’altres, com Stop Pujades, van oposar-s’hi perquè consideren que la T-Casual equipara els turistes amb usuaris freqüents.

De la T-10 a la T-Usual

La rebaixa del preu d’aquest títol amb viatges il·limitats, la T-Usual, ha motivat que molts barcelonins ja hagin decidit apostar-hi, tot i que fins ara feien servir la T-10. “Només em sortirà a compte si faig servir cinc cops a la setmana el metro”, explicava una usuària. De fet, aquesta és una de les preocupacions d’aquells que no tenen una estabilitat laboral o opten per anar a peu en determinats trajectes.

El canvi de tarifes també coincideix amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions, que segons l’AMB afegirà al transport públic 170.000 desplaçaments diaris més.