El síndic de greuges de Catalunya ha decidit intervenir d’ofici per vetllar que la vaga de taxis sigui compatible amb el dret a la lliure circulació de les persones. En un comunicat emès aquest dilluns, el síndic assegura que “tot i entendre que la defensa dels drets laborals i el dret de manifestació són drets importants que legítimament ostenten els treballadors”, ha decidit “intervenir i supervisar l’actuació de les administracions implicades” per “les importants afectacions que les actuacions convocades pels taxistes estan generant als usuaris i per a la bona convivència ciutadana”.

En aquest sentit, el síndic assegura que “el dret de reunió i de manifestació per part dels taxistes ha de fer-se compatible amb el gaudiment dels altres drets per part de tercers, sense que aquests puguin restar afectats per una restricció derivada de l’actuació dels vaguistes”. L’actuació d’ofici, segons el comunicat, “s’emmarca dins la defensa i garantia del gaudi dels drets fonamentals dels actors implicats, alhora que pretén analitzar l’objecte del problema des de les diferents parts en conflicte i procurar unes possibles vies d’actuació per desbloquejar la situació actual“.

Concretament, el síndic ha demanat informació a l’Ajuntament de Barcelona, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a la Direcció General de Transports i Mobilitat, al Ministeri de Foment, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya. Assegura que “cal una regulació clara i transparent de la lliure competència del sector, respectuosa amb els drets de totes les parts implicades”, i rebutja “certs incidents violents perpetrats per part dels manifestants i tot tipus d’amenaces”.