Els treballadors del Bicing tornen a estar en peu de guerra. El comitè d’empresa, integrat pels sindicats CGT i Cobas, ha convocat una vaga indefinida a partir de dimarts, 8 d’octubre, i també es faran concentracions de protesta tots els dies a les 10.30 h a la plaça de Sant Jaume. Reclamen un salari just, perquè, diuen, el sou de moltes categories està per sota dels 1.000 euros, una millorar de les condicions laborals i un únic conveni per a tota la plantilla.

Nou mesos de treva a la nova adjudicatària

La CGT explica que des de gener d’aquest any l’empresa UTE Pedalem Barcelona és la nova adjudicatària del servei del Bicing. Assegura que han donat nou mesos de marge perquè l’empresa es posi en funcionament i que han anat traslladant les reivindicacions de la plantilla, que diuen que arrosseguen des de l’inici de l’activitat, ara fa 12 anys.

Julio Manuel Moreno, de CGT Bicing, ha assegurat que hauria de ser l’Ajuntament qui estableixi unes “condicions més dignes” per als treballadors en el contracte de la licitació del servei. El comitè d’empresa responsabilitza el consistori de la manca de diàleg amb els treballadors de les empreses adjudicatàries.

BSM diu que el conflicte no és de la seva competència

Des de l’Ajuntament, a través de BSM (Barcelona de Serveis Municipals) que és l’empresa que gestiona el servei, asseguren que es tracta d’un conflicte intern en un servei externalitzat i que per tant a ells no els pertoca valorar la situació.

Durant aquests nou mesos hi hagut converses en què s’han acostat posicions, però la negativa a qüestions que el comitè considera bàsiques ha fet “impossible l’acord”. Els sindicats CGT i Cobas representen el total del comitè d’empresa i asseguren que l’assemblea de treballadors ha donat un suport molt majoritari a la vaga.

Les reivindicacions dels treballadors

La principal reivindicació és una millora dels salaris perquè, segons el comitè, molt treballadors no són ni mileuristes. També demanen un conveni per a tota la plantilla -actualment n’hi ha dos-; que l’empresa complementi el 100 % del salari quan hi ha una baixa per accident laboral, hospitalització o intervenció quirúrgica; que es faci personal fixe a les persones que portin 6 mesos a l’empresa; i un augment dels plusos de nocturnitat i cap de setmana, entre d’altres peticions.

Aturades el juliol del 2017

No és la primera ocasió en què els treballadors del Bicing fan una aturada. La plantilla va convocar una vaga de 15 dies el juliol del 2017 i fins i tot van dur la protesta al ple municipal.