20.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat a Barcelona contra el canvi climàtic. La manifestació ha estat convocada per Fridays for Future aquest 27 de setembre, amb motiu de la vaga pel clima. La marxa ha arrencat a les 18 h als Jardinets de Gràcia i el recorregut ha acabat a la plaça de Catalunya.

Durant la marxa, els milers de persones que han inundat el passeig de Gràcia han cridat proclames com “No, no, no a la contaminació”, “Què passa? Que es contamina massa!” o “Volem un futur”. També n’hi ha hagut d’adreçades als governants: “Menys debat i més acció”. A més, betevé ha escoltat la veu d’alguns dels manifestants. Després de la manifestació s’ha celebrat un acte a la plaça de Catalunya amb concerts i castellers.

Els polítics reben el missatge

Més enllà de la ciutadania, representants d’alguns partits polítics s’han sumat a la manifestació pel clima i han rebut, en primera persona, el missatge dels manifestants. En aquest sentit el president del Parlament, Roger Torrent, ha dit que “ens hem de conscienciar els que tenim responsabilitats avui perquè tenim l’obligació de deixar-los un planeta habitable” i Pep Puig (JxC) ha demanat “perdó a tot el jovent per no haver posat aquest tema sobre la taula fa molt de temps”.

També s’han manifestat representants dels comuns i de la CUP. Jaume Asens (En Comú Podem) ha avisat que “necessitem governs valents que rescatin el planeta abans que els bancs”, mentre que Mireia Vehí (CUP) ha assegurat que la lluita per “l’ecologisme i el territori fan una esmena a la totalitat al sistema” econòmic i polític actual.

Tot i que la manifestació ha estat l’acte més destacat durant la vaga pel clima, les accions ja han començat al migdia amb una concentració a plaça de Sant Jaume.

Qui convoca la vaga pel clima?

La crida a la vaga mundial pel clima està impulsada per Fridays for Future, una plataforma internacional que ja fa setmanes que es mobilitza per conscienciar de l’emergència climàtica. Sindicats com CCOO, UGT, CGT, IAC o la Intersindical-CSC hi donen suport, com també alguns sindicats estudiantils com el SEPC. En l’àmbit educatiu també s’hi suma USTEC i partits com ERC, la CUP o els comuns.

En total s’han adherit al manifest més de 300 organitzacions i entitats d’arreu de Catalunya, entre les quals plataformes ecologistes i associacions a favor de protegir el medi ambient, així com altres entitats socials, entre les quals la FAVB.

La vaga pel clima a les escoles

Fridays for Future també ha fet una crida a les escoles per fer una aturada durant l’hora del pati amb “cartells pel clima”, elaborats pels alumnes per donar suport a la manifestació de la tarda.

A més d’aquesta acció, també s’han fet altres convocatòries veïnals, com la d’ocupar el Mercat de Sant Antoni per simular una platja per fer palès que el desgel de les glaceres farà augmentar el nivell del mar.