Els comerciants del centre històric de Barcelona s’han unit per denunciar el tall de trànsit que l’Ajuntament fa, cada cap de setmana, a la via Laietana. Un centenar de botiguers i veïns han sortit al carrer per criticar la decisió i per demanar que tornin a obrir aquesta via a cotxes, taxis i autobusos. Una reclamació que ja havia fet, per exemple, el Mercat de Santa Caterina. Denuncien que és una decisió que el consistori ha pres unilateralment i sense consens amb els afectats i, afirmen, que perjudica greument els seus negocis.

A aquesta demanda hi donen suport diverses entitats de Santa Caterina, de Sant Pere més Baix, del Born i del Gòtic. També Barna Centre i Barcelona Oberta. A més, membres de JxC, com Jordi Martí i Francina Vila, que ja van expressar el seu rebuig a la mesura, s’han unit a la protesta.

Un 25 % de comerços tancats definitivament

Els comerciants de la zona insisteixen que la majoria de carrers del barri ja són per a vianants i que, per tant, veuen innecessària la mesura. Expliquen que aquests barris s’estan quedant sense veïns i que si tallen la via Laietana, una de les artèries principals d’entrada, no hi poden arribar clients d’altres parts de la ciutat.

Les diverses associacions de veïns i comerciants han manifestat la preocupació pel futur i adverteixen que el 25 % de comerços ja no tornaran a obrir. De fet, Barna Centre ja va anunciar que una trentena de comerços del Gòtic abaixaran la persiana per sempre després de l’estat d’alarma. Encara n’hi ha molts que no saben si tiraran endavant, per això demanen ajuda a les institucions.

La presidenta de Barna Centre, Teresa Llordes, insta l’Ajuntament a redactar un pla d’usos “que potenciï els comerços de proximitat”.