“Hem tingut la sort, o la desgràcia, que per primer cop una epidèmia ha entrat per la zona rica i no per la zona pobra”. Amb aquesta contundència s’expressa Laura de la Fuente, investigadora d’ISGlobal, un institut impulsat per la Fundació la Caixa. Fa quatre anys que treballa a Moçambic com a epidemiòloga i ha constatat en primera persona les diferències a l’hora d’abordar la pandèmia del coronavirus respecte de moltes altres malalties infeccioses que arrasen els països en vies de desenvolupament.

“Això és clarament desigualtat nord-sud”, segueix. “Es pot comparar amb l’Ebola: si hagués entrat per aquí, probablement s’hauria aturat abans”. De la Fuente valora positivament la rapidesa amb què s’està avançant en la recerca contra la covid-19: “En clau científica, és molt motivador veure com realment si tots ens poséssim d’acord, es podrien fer coses molt més ràpid”.

L’experiència en països en vies de desenvolupament, al servei de la covid-19

Tant De la Fuente com Camila González Beiras, que ha treballat quatre anys a l’equip d’Oriol Mitjà a Papua Nova Guinea, subratllen el bagatge que els ha donat la investigació en aquests països a l’hora d’afrontar el coronavirus.

Beiras ha col·laborat amb Mitjà en l’assaig clínic Jo em corono i destaca que “a Europa, un assaig amb 3.000 persones és bastant difícil de trobar. I sobretot fer-lo en un temps tan limitat: planejar-lo, executar-lo i publicar-ne resultats en qüestió d’un parell de mesos. A Papua estem acostumats a fer coses així i això ens hi ha ajudat”, conclou.

Menor incidència del coronavirus a l’Àfrica

De moment, la covid-19 ha impactat amb més virulència als països desenvolupats que a la resta. De fet, segons les dades oficials, a Papua Nova Guinea només hi consten vuit contagis, i a Moçambic, 168. Totes dues epidemiòlogues destaquen que l’experiència també dona un grau a l’hora d’afrontar la malaltia.

“A Papua hi van reaccionar molt de pressa. Van tancar el país fa més de dos mesos”, apunta Beiras. Són països molt més acostumats a prevenir les infeccions, tot i tenir una infraestructura més precària. “Quan veus com pateix el teu veí ric, tu et prepares, sabent també com és el teu sistema sanitari”, il·lustra De la Fuente.

Malgrat tot, totes dues investigadores coincideixen que les dades de contagis en aquests països no són del tot fiables. De la Fuente explica que a Moçambic hi viuen més de 30 milions de persones i només hi ha un laboratori que estigui fent tests de covid-19 a la població.