Interior de botiga de roba

PIMEComerç ha posat xifres a l’impacte que la pandèmia del coronavirus ha tingut en la venda al detall a Catalunya. Ha fet una consulta entre els seus socis i, en les respostes, més de la meitat (56,36 %) han assegurat que les vendes s’han desplomat més d’un 75 % respecte al mateix període de l’any passat. Només un 6,87 % declaren haver incrementat vendes.

De la consulta també se’n desprèn que el 65,46 % ha tancat al públic en algun moment de l’estat d’alarma. I quan es pregunta en quina fase obriran, un 25,43 % dels consultats respon que ha obert a la fase 0, i un 27,49 % que obrirà durant la fase 1. Això vol dir que quan totes les regions sanitàries catalanes hagin entrat en fase 2, el 94,47 % dels establiments hauran reobert.

Dubtes sobre el futur

A la pregunta de si l’establiment comercial seguirà obert d’aquí a sis mesos, només el 47 % preveu que probablement seguirà podent obrir. Per contra, un 12 % ho veu més difícil i un 41 % encara no poden fer-ne la previsió. Per això demanen mesures econòmiques i de consum que garanteixi la supervivència de determinades activitats que, ara per ara, no veuen clar el seu futur.

Els resultats de la consulta s’extreuen d’analitzar les 644 respostes obtingudes entre gremis sectorials, associacions de comercials i socis individuals. El 62 %, de la província de Barcelona.