El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), en què participen la Generalitat en un 50 %, l’Ajuntament de Barcelona en un 25 % i l’AMB en el percentatge restant, es reunirà aquest dimarts per tractar l’augment de tarifes del transport públic el 2024. Els preus d’alguns títols podrien encarir-se al voltant d’un 6,75 % a partir de l’1 de gener, tal com té previst l’ATM. La pujada de preus, però, es veurà mitigada si es mantenen els descomptes del 50 % entre les aportacions de l’Estat i la Generalitat.

Si tira endavant la proposta d’increment de tarifes, es posarà punt final a anys de congelació de preus. L’Ajuntament de Barcelona havia demanat que els preus es mantinguessin tal com estaven també durant el 2024 i, de fet, l’alcalde, Jaume Collboni, va anunciar que la voluntat del govern municipal era la de mantenir en el pressupost del 2024 la partida per garantir les bonificacions que s’estan aplicant fins ara.

La Generalitat, disposada a mantenir les bonificacions

En qualsevol cas, malgrat el possible increment dels preus, la Generalitat de Catalunya està disposada també a seguir aportant diners per mantenir les bonificacions d’alguns títols de transport públic, una proposta que el govern català durà precisament al Consell d’Administració de l’ATM d’aquest dimecres. Això vol dir, per tant, que el 20 % de la rebaixa dels títols que aporta la Generalitat es mantindria de cara al 2024.

Sánchez es va comprometre a mantenir els descomptes

A més, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, es va comprometre en campanya a mantenir els descomptes en el transport públic durant el 2024 si rebia els suports necessaris per tornar a ser investit (i finalment va ser investit). En el cas dels transports públics autonòmics, l’executiu central ha aportat fins ara el 30 % de la rebaixa, que, sumat al de la Generalitat, permetria mantenir la rebaixa del 50 % existent durant tot el 2023.

Sánchez també va anunciar que el transport públic seria gratuït per a menors, joves i persones a l’atur. La mesura, a més, vol que sigui permanent, amb l’acord de les comunitats autònomes i els municipis. Tot plegat està pendent de ser aprovat pel Consell de Ministres.