La demarcació de Barcelona està al capdamunt en la classificació de trams de carretera amb més risc de patir un accident greu o mortal, segons la 22a edició de l’estudi EuroRAP, que elabora el RACC. Es tracta d’una anàlisi de la sinistralitat de la xarxa viària de Catalunya en el trienni 2020-2022 i que, entre altres coses, determina que a la carretera BP-1417 (l’Arrabassada, entre Barcelona i Sant Cugat del Vallès), la B-502 (entre Vilassar de Mar i Argentona) i la BV-5001 (entre Martorelles i Vilanova del Vallès) hi ha un risc molt alt de patir un accident.

L’Arrabassada repeteix per l’alta sinistralitat de motos

La carretera de l’Arrabassada lidera aquest rànquing des de fa anys. Els autors de l’estudi ho atribueixen a l’elevada sinistralitat de motos que hi ha en aquest tram de carretera. De fet, en el 91 % dels accidents amb morts i ferits greus que hi ha a la carretera de l’Arrabassada hi està implicada, com a mínim, una moto.

Vies amb més accidents per quilòmetre

L’estudi també determina quines carreteres de Catalunya tenen més accidents greus per quilòmetre. En aquest cas, la que presenta dades pitjors és el tram de via de l’A-2 entre l’enllaç amb l’AP-2 i l’enllaç amb la B-20, la B-10 i la C-32, que seria la continuació de la ronda del Litoral al seu pas pel Baix Llobregat. En aquest tram de 6,6 km s’han comptabilitzat, en tres anys, 11 accidents greus i mortals. També en aquest cas s’hi observa “una elevadíssima presència de sinistres de motocicletes i ciclomotors”, segons detalla l’informe.

De fet, l’informe també analitza l’accidentalitat a les carreteres catalanes segons el tipus de vehicle i, en el cas de les motos, els 10 trams amb més accidents greus i mortals es concentren a la regió metropolitana de Barcelona. Les pitjors dades es troben al tram viari comprès entre el nus de la Trinitat i l’enllaç amb la B-20, l’A-2 i la C-32. Aquí, entre els anys 2020-2022, és on hi ha hagut més accidents per quilòmetre amb motos i ciclomotors implicats i, de fet, aquest tipus de vehicles s’han vist implicats en el 97 % del total de sinistres.

Les motos, presents en el 44 % dels accidents

Al conjunt de Catalunya les motos també són les que en surten més mal parades ja que, tot i representar només el 2,3 % de la mobilitat, estan implicades en el 44 % dels accidents de trànsit amb víctimes mortals i ferits greus i el 30 % dels casos si es miren només els accidents mortals.