preus transport public 2024

Quins seran els preus del transport públic el 2024? L’actualització de les tarifes del transport públic de cara a l’any que ve encara és una incògnita. El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha de votar aquest dimarts si aplica la proposta dincrementar els preus al voltant d’un 6,75 % a partir de l’1 de gener. A banda, però, d’aquest increment o no, caldrà veure si la Generalitat i l’Estat continuen mantenint les bonificacions que fins ara han permès rebaixar al 50 % els títols de TMB i dels transports integrats.

De moment, tant la Generalitat de Catalunya com el govern de Pedro Sánchez sembla que tenen la intenció de mantenir els descomptes. L’executiu català durà la proposta de mantenir la bonificació al Consell d’Administració de l’ATM. De la seva banda, el president del Govern espanyol va anunciar en el debat d’investidura que mantindria la gratuïtat de Renfe i el descompte del 30 % per als transports autonòmics.

A la redacció de betevé hem fet el càlcul per saber quins podrien ser els preus dels principals títols de transport tenint en compte aquest encariment del 6,75 % i de si, finalment, s’acaben bonificant o no per part de les administracions.

Preu del transport públic el 2024: increment amb la bonificació actual

Si es repeteixen les bonificacions, és a dir, si s’aplica el descompte del 30 % que aporta l’Estat i el 20 % que aporta la Generalitat, només s’haurà aplicar un 6,75 % d’increment al preu dels títols de transport. Això vol dir que, a partir de l’1 de gener, el bitllet senzill que ara costa 2,40 passaria a valdre 2,56 . La T-Casual valdria 12,12 € amb la pujada, la T-Usual 21,35 € i la T-Jove costaria 42,70€.

Com quedarien les tarifes sense la bonificació?

En canvi, en cas que les dues administracions decidissin finalment no mantenir les bonificacions en el preu, les tarifes dels títols de transport s’encaririen molt sensiblement de cara a l’any vinent. El bitllet senzill i la T-Casual es mantindrien igual perquè no estan bonificades, a un preu de 2,56 i 12,12 € respectivament.

En canvi, la T-Usual costaria més del doble que actualment, i passaria dels 20 € als 42,70 €. Encara s’encariria més el preu de la T-Jove que, sense la bonificació, passaria dels 40 € d’ara als 85,40 € el 2024.