Ja fa més de dos mesos que alguns trams dels carrils laterals de la Gran Via i l’avinguda Diagonal estan tallats al trànsit per ampliar l’espai destinat als vianants. La mesura es va prendre en plena pandèmia pel coronavirus i en un moment en què es requeria mantenir una distància mínima entre persones. La mesura volia garantir la seguretat a l’hora de passejar o fer esport, però el cert és que molts vehicles continuen circulant-hi. Per això, la gran majoria dels vianants no opten per aprofitar l’espai de la calçada i, com fins ara, continuen desplaçant-se per la vorera.

El pas dels vehicles per aquests trams ara tallats s’obstaculitza amb dues tanques perquè aquells que ho necessitin (veïns o serveis municipals, per exemple) puguin desplaçar-les i avançar amb el seu vehicle. Això sí, després han de tornar a posar-les al seu lloc per impedir que vehicles privats hi puguin passar. Ara bé, alguns conductors les deixen retirades: si ningú no les col·loca de nou al seu lloc, els vehicles poden circular-hi durant hores sense cap impediment.

“Molts cops, els veïns tornem a posar les tanques”

“Majoritàriament al matí, quan els transportistes accedeixen a portar les seves mercaderies a la ciutat, és quan més vegades la tanca es mou”, explica el portaveu d’Eixample Respira, Guille López. També en culpa, en part, alguns taxistes que porten turistes a hotels i que després no restitueixen les tanques. “Molts cops, els mateixos veïns les tornem a posar, però aquesta no és la nostra feina”, conclou.

Per això, l’entitat demana buscar alternatives “efectives i permanents”, com pilones de control d’accés o un major control per part de la Guàrdia Urbana, vigilants d’àrea o agents cívics. També aposta per mediar amb comerços, hotels i taxistes per “col·laborar a mantenir les tanques ben col·locades” i, així, mantenir definitivament aquesta ampliació per als vianants.

lateral gran via tallat