Segons el Baròmetre semestral de l’Ajuntament, tres de cada quatre barcelonins estan a favor de les ampliacions de voreres tàctiques que s’han fet a la ciutat els últims mesos. Concretament, un 77,9 % dels enquestats estan “més aviat d’acord” a “deixar més espai per a vianants”, mentre que un 19,7 % hi està “més aviat en contra”. En paral·lel, gairebé un 95 % estan a favor de fomentar el transport públic i un 58 % volen més carrils bici.

Ara bé, les xifres a favor de les ampliacions de voreres (com les que s’han fet al carrer del Consell de Cent o a la via Laietana), xoquen amb una altra dada que pot semblar contradictòria. En els últims mesos s’ha més que duplicat l’ús del cotxe privat. Tot i que la pandèmia ha fet baixar a poc més de la meitat dels trajectes al centre de treball o d’estudis, els qui utilitzen el cotxe han passat del 13,6 % abans de la pandèmia al 28,9 % ara al juliol.

bancs formigo consell de cent

El transport públic, víctima del virus

De fet, a banda del cotxe, també augmenta la resta de mitjans particulars: la bicicleta (+ 1,6 punts percentuals) i la moto (+ 5,4 punts). Aquest increment del transport privat va en detriment de l’ús del transport públic: metro, ferrocarrils i Renfe han perdut un terç dels passatgers; l’autobús, un de cada sis, i sobre el Bicing, les respostes apunten que ha perdut gairebé el 70 % dels usuaris.

Pel que fa als trajectes a peu, s’han incrementat molt lleugerament en la Barcelona postconfinament: si abans un 16,8 % dels enquestats feien desplaçaments caminant, ara en són un 19,2 %.

L’economia i l’atur desperten preocupació

Com és habitual, el Baròmetre semestral també ha preguntat als barcelonins pels problemes que consideren més greus. La inseguretat encapçala la llista (17,6 %) un cop més, tot i haver baixat molt respecte al desembre (quan va obtenir un 29,1 % de respostes), seguida per dues problemàtiques que feia anys que no generaven tanta preocupació.

problemes barometre juliol 2020

Els problemes econòmics són el segon problema més greu per als barcelonins (8,5 %) -no havien generat mai tanta preocupació-, seguits de prop per l’atur i les condicions de treball (7,1 %). La quarta problemàtica apareix per primer cop a la història: el coronavirus ha rebut un 7 % de les respostes.

Per contra, la pandèmia mundial ha deixat en segon pla algunes preocupacions que havien generat malestar entre els barcelonins als últims baròmetres, com l’accés a l’habitatge (5,6 %), el turisme (5 %) o l’encaix de Catalunya dins d’Espanya (1,3 %).