Els experts econòmics vaticinen que paral·lelament al conflicte bèl·lic armat, entre Rússia i Ucraïna es desenvoluparà una guerra freda econòmica. D’una banda, amb els Estats Units i Europa i, de l’altra, la mateixa Rússia. Els efectes d’aquesta guerra econòmica ja s’han començat a veure amb baixades generalitzades a les borses i la pujada desmesurada del preu del petroli i del gas.

Una guerra freda econòmica amb una inflació difícil de digerir

Com si es tractés d’un efecte de “bola de neu”, la pujada dels preus de les matèries primeres comportarà una inflació en l’oferta, la més difícil de gestionar. Segons, Xavier Brun, professor de la UPF Barcelona School of Management, “ara amb la invasió de Rússia a Ucraïna, que és un dels principals supermercats de matèries primeres, aquestes matèries desapareixen i cada dia que el conflicte s’allarga, suposarà un increment de costos. Per exemple, un percentatge molt alt del níquel, un metall imprescindible per fer acer inoxidable, prové de Rússia, la falta d’aquest es traduirà en un augment del preu dels electrodomèstics, que utilitzen molt aquest tipus de metall”.

S’han creat dos tipus de conflicte, el bèl·lic, el que es produeix al territori d’Ucraïna, i el conflicte econòmic. Aquest conflicte podria no desaparèixer, tot i que Rússia sortís d’Ucraïna
Xavier Brun, professor de la UPF-BSM

Segons Brun, la pujada del preu del petroli també afectarà directament els transportistes i tot plegat farà encarir el preu de la nostra cistella de la compra. Brun també apunta que “s’han creat dos tipus de conflicte, el bèl·lic —el que es produeix al territori d’Ucraïna—, i el conflicte econòmic. Aquest conflicte podria no desaparèixer, tot i que Rússia sortís d’Ucraïna. Si aquesta situació de guerra freda econòmica s’allarga gaire en el temps, es preveu una desacceleració en la velocitat de creixement de l’economia europea, que s’havia iniciat amb la reobertura després de la pandèmia”.

Una situació que podria comportar un encariment de les hipoteques

El professor d’economia de la UOC, Antoni Cunyat, també vaticina una escalada de preus, “a més, aquesta pujada dels preus, tant del gas com del petroli, sembla que no tingui sostre. Com una taca d’oli, aquesta pujada s’acabarà estenent a la nostra cistella de la compra. Si la situació s’allarga en el temps afectarà el consum privat i, per tant, també la recuperació econòmica que tothom estava esperant després de la pandèmia. Una inflació que podria, encara que estem lluny d’aquest escenari, arribar a provocar una recessió econòmica com la del 2011“.

Segons Cunyat, ara mateix l’objectiu del Banc Central Europeu serà controlar aquesta inflació, per damunt de la recuperació econòmica. Per tant, “el BCE ja s’està plantejant pujar els interessos, si això es produeix afectarà les hipoteques i es traslladarà la pressió, amb un interès més alt, als consumidors“.

És el moment, una vegada per totes, d’apostar per energies verdes i renovables, és una necessitat estratègica, una qüestió de supervivència econòmica
Antoni Cunyat, professor d’economia de la UOC

Cunyat apunta també a algunes oportunitats que es poden crear arran de la guerra, “aquesta crisi que patim amb Rússia és també una oportunitat per a les economies. S’ha posat de manifest la gran feblesa de les economies europees i occidentals, per la dependència que tenen del gas i del petroli provinent de tercers països que no són estables políticament. Això ens deixa en una situació de feblesa. És el moment, d’una vegada per totes, d’apostar per energies verdes i renovables, és una necessitat estratègica, una qüestió de supervivència econòmica“.