La DGT va crear les etiquetes ambientals el 2016 per classificar els vehicles, segons l’impacte mediambiental de les seves emissions. En aquest sentit, van enviar-ne milers a propietaris d’arreu de l’estat per donar-les a conèixer. Segons la DGT, es tractava d’una campanya promocional i és per això que, diuen, no les van enviar a tots els propietaris de vehicle que hi tenien dret. Si encara no es té, cal comprar-la.

Demanar l’etiqueta de la DGT

Tens dret a disposar d’una etiqueta ambiental si el teu vehicle és de benzina i està matriculat a partir de l’any 2000, o si el teu vehicle és dièsel i està matriculat a partir del 2006. Si la matriculació és anterior a aquestes dues dates, no tens dret a l’etiqueta de la DGT.

Error de la DGT: Com saber si el cotxe és Euro 3 o Euro 4?

La DGT ha assegurat que per error ha deixat sense etiqueta alguns vehicles que sí que poden circular per la ZBE. L’error ve perquè la DGT va donar les etiquetes en funció de l’any de matrícula i alguns fabricants havien aplicat abans la normativa d’emissions als seus vehicles.

Si el propietari d’un vehicle que no té etiqueta sospita que hi pot tenir dret ha d’anar al concessionari on va comprar el cotxe perquè li facin un certificat en què s’especifica que compleix l’Euro 3 o l’Euro 4. Un cop obtingut, ha d’anar a una oficina de la ITV per demanar un canvi de la fitxa tècnica del vehicle. Un cop fet això, haurà de fer una tercera gestió a la DGT per obtenir l’etiqueta ambiental.

Com aconseguir l’etiqueta de la DGT?

Si tens dret a un dels tipus d’etiqueta ambiental, l’has de comprar al preu de cinc euros a:

  • Les oficines de Correus: Pots sol·licitar-la presencialment a qualsevol oficina, tot mostrant el permís de circulació del vehicle i el DNI del propietari, i recollir-la al moment, allà mateix.
  • Els tallers mecànics: Hi ha nombrosos tallers d’arreu del país on el distintiu es pot comprar de manera presencial. Principalment, es tracta d’aquells adherits a la Confederació Espanyola de Tallers (CETRAA), també al preu de cinc euros, i mostrant el permís de circulació del vehicle i el DNI del propietari.
  • Internet:
    • El web de Correus permet adquirir-la, tot i que caldrà sumar les despeses de tramesa als cinc euros inicials. Qui la sol·liciti en línia, rebrà l’etiqueta que li pertoqui al seu domicili uns dies després.
    • Hi ha altres entitats, com l’Associació Nacional de Vehicles de Motor, Reparació i Recanvis (GANVAM), que també permeten fer la gestió en funció del nombre d’etiquetes que se sol·licitin, a un preu superior: entre sis i 10 euros.
    • També n’ofereix el Comissionat Europeu de l’Automòbil (CEA) al seu web, a un preu que oscil·la entre els 7,80 euros per als socis i els 8,40 euros per als que no ho són.

És obligatori tenir-la?

L’entrada en vigor de la zona de baixes emissions (ZBE) ha disparat la petició de les etiquetes ambientals, però no és obligatori tenir el distintiu, tot i que administracions com l’Ajuntament recomanen enganxar-les als vehicles per facilitar la feina de la Guàrdia Urbana, que s’encarrega de controlar els infractors. Aquesta tasca, a escala global, també permet el sistema de càmeres de lectura automàtica de matrícules per detectar aquells vehicles que no poden circular per l’àrea restringida.