La DGT va crear les etiquetes ambientals el 2016 per classificar els vehicles, segons l’impacte mediambiental de les seves emissions. En aquest sentit, van enviar-ne milers a propietaris d’arreu de l’estat per donar-les a conèixer. Segons la DGT, es tractava d’una campanya promocional i és per això que, diuen, no les van enviar a tots els propietaris de vehicle que hi tenien dret. Si encara no es té, cal comprar-la.

Demanar l’etiqueta de la DGT

Tens dret a disposar d’una etiqueta ambiental si el teu vehicle és de benzina i està matriculat a partir de l’any 2000, o si el teu vehicle és dièsel i està matriculat a partir del 2006. Si la matriculació és anterior a aquestes dues dates, no tens dret a l’etiqueta de la DGT.

Com aconseguir l’etiqueta de la DGT?

Si tens dret a un dels tipus d’etiqueta ambiental, l’has de comprar al preu de cinc euros a:

  • Les oficines de Correus: Pots sol·licitar-la presencialment a qualsevol oficina, tot mostrant el permís de circulació del vehicle i el DNI del propietari, i recollir-la al moment, allà mateix.
  • Els tallers mecànics: Hi ha nombrosos tallers d’arreu del país on el distintiu es pot comprar de manera presencial. Principalment, es tracta d’aquells adherits a la Confederació Espanyola de Tallers (CETRAA), també al preu de cinc euros, i mostrant el permís de circulació del vehicle i el DNI del propietari.
  • Internet:
    • El web de Correus permet adquirir-la, tot i que caldrà sumar les despeses de tramesa als cinc euros inicials. Qui la sol·liciti en línia, rebrà l’etiqueta que li pertoqui al seu domicili uns dies després.
    • Hi ha altres entitats, com l’Associació Nacional de Vehicles de Motor, Reparació i Recanvis (GANVAM), que també permeten fer la gestió en funció del nombre d’etiquetes que se sol·licitin, a un preu superior: entre sis i 10 euros.
    • També n’ofereix el Comissionat Europeu de l’Automòbil (CEA) al seu web, a un preu que oscil·la entre els 7,80 euros per als socis i els 8,40 euros per als que no ho són.

És obligatori tenir-la?

L’entrada en vigor imminent de la zona de baixes emissions (ZBE) ha disparat la petició de les etiquetes ambientals, però no és obligatori tenir el distintiu, tot i que administracions com l’Ajuntament recomanen enganxar-les als vehicles per facilitar la feina de la Guàrdia Urbana, que s’encarregarà de controlar els infractors. Aquesta tasca, a escala global, també permetrà el sistema de càmeres de lectura automàtica de matrícules per detectar aquells vehicles que no poden circular per l’àrea restringida.