Sembla cada vegada més clar que l’ús del cotxe elèctric és una de les respostes més eficients contra la contaminació a les grans ciutats, després de les novetats anunciades pel que fa a la prohibició dels cotxes més contaminants a partir del 2020. Conscients d’això des de Barcelona s’han impulsat un seguit de mesures per afavorir l’ús d’aquests vehicles.

Aparcament gratuït al carrer

Un dels avantatges més clars dels quals gaudeixen els cotxes elèctrics és la possibilitat de poder aparcar de manera gratuïta a les places de les zones blava i verda de la ciutat, excepte a les reservades per a residents. Per poder gaudir de tot plegat cal que demaneu la targeta de cotxe elèctric, tant si sou propietaris com usuaris d’empresa d’un vehicle elèctric. Per fer-ho tot més fàcil també podeu utilitzar l’aplicació per a telèfon intel·ligent SMOU, que permet tramitar l’aparcament de manera molt més àgil i còmoda. Cal recordar que cada dues hores s’ha de renovar el tiquet d’aparcament.

Punts de recàrrega ràpida al carrer

Un dels principals maldecaps dels usuaris dels vehicles elèctrics és ara mateix l’autonomia. Per mirar de fer-ho més fàcil l’Ajuntament han instal·lat 16 punts de càrrega ràpida a peu de carrer. Amb la mateixa targeta de vehicle elèctric i una zona especialment habilitada, els usuaris poden deixar endollat el cotxe una mitja hora per disposar de més autonomia. Alguns usuaris es queixen de l’incivisme en aquests punts, que provoca que algunes de les estacions no acabin de funcionar com cal. Els cables i els endolls per a la càrrega són una mica delicats i si no s’endrecen com cal es poden malmetre. També es queixen que alguns cotxes connecten els cables i deixen el vehicle a la plaça durant hores, fet que deixa altres usuaris sense poder gaudir del servei.

A banda d’aquests 16 punts a Barcelona existeixen 500 punts de recàrrega distribuïts per Barcelona. La majoria es troben soterrats i són de càrrega lenta, i l’usuari ha de destinar dues hores a omplir les bateries. En molts aparcaments de titularitat municipal, els de B:SM, podem fer ús d’aquests punts amb el tiquet del pàrquing.

Adeu, peatges

Un dels al·licients econòmics de passar-se al cotxe elèctric és la possibilitat, els dies laborables, d’estalviar-se el peatge de les autopistes. Els més cars i freqüents, com ara el dels túnels de Vallvidrera o el de l’autopista del Garraf, són completament gratuïts si es disposa de la targeta EcoViaT. L’únic que s’acaba pagant és la quota de manteniment de l’aparell, que és de 15 € l’any.

Segons les darreres dades que ofereix Xarxa Elèctrica d’Espanya, a Catalunya hi ha 20.836 vehicles elèctrics, que representen el 25,7 % del total de vehicles d’aquest tipus que hi ha a tot l’estat.