La vaga de taxis a Barcelona planteja molts dubtes sobre la regulació de taxis i VTC. Saps quantes llicències hi ha de taxis i de VTC? Saps quant costa una llicència? A continuació trobaràs preguntes i respostes per esclarir tot el que has de saber.

Quantes llicències de taxi hi ha a Barcelona?

Amb dades del gener del 2019, hi ha un total de 12.549 llicències de taxi a tot Catalunya, concretament 10.772 pertanyen a l’àrea metropolitana de Barcelona (85,8 %). De fet, però, el nombre de taxis que hi ha s’ha estabilitzat des de fa anys perquè el 2015 ja superava les 12.000.

Què val una llicència de taxi?

Actualment, segons les dades de la borsa de compra i venda de l’IMET, una llicència de taxi costa des de 120.000 euros (sense cotxe inclòs) fins al voltant dels 140.000 euros, amb un cotxe Skoda Rapid inclòs.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Trànsit a Barcelona, en temps real per la vaga de taxis” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/mobilitat/transit-barcelona-vaga-taxis-incidencies/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Què són els VTC?

Els VTC són les sigles de vehicles de transport amb conductor, unes llicències que permeten treballar en el transport de passatgers, una gestió que es troba sobre la taula de la Generalitat després que l’Estat traspassés la competència a les comunitats autònomes. Des del setembre, però, hi ha una moratòria de quatre anys fins que la Generalitat fixi la nova normativa.

Quantes llicències de VTC hi ha a Barcelona?

Al gener del 2019, hi ha 2.418 llicències de VTC a Catalunya, concretament 2.283 a l’àrea de Barcelona (94,4 %). La majoria pertanyen a Uber i Cabify. Tot i això, es preveu que el nombre de llicències de VTC puguin arribar a les 4.600, ja que hi ha diversos procediments contenciosos administratius oberts en els quals el jutge podria acabar donant la raó als VTC.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Les històries personals darrere les protestes de VTC i taxistes” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/taxistes-conductors-vtc-histories-personals/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Què proposa la Generalitat per resoldre el conflicte taxis/VTC?

Els taxistes demanen que s’apliqui la llei que marqui que només pot haver-hi una llicència de VTC per a cada 30 llicències de taxi. La Generalitat, però, proposa, per reduir la competència entre els dos sectors que els serveis dels VTC hagin de ser contractats 15 minuts abans com a mínim, cosa que no convenç als taxistes.

Elite Taxi. Què és?

Elite Taxi Barcelona és la plataforma a través de la qual s’organitzen els taxistes en vaga, que demanen millores en el conflicte amb els VTC. Asseguren que volen dignificar la professió. L’entrevista completa al portaveu d’Elite Taxi.

Taxi i VTC: Quines diferències hi ha?

Tot i que els dos models comparteixen l’objectiu de transportar passatgers entre dos punts, el taxi i el sector VTC són dos mons paral·lels. D’una banda el taxi és un servei públic que depèn de l’Institut Metropolità del Taxi, un organisme de l’Àrea Metropolitana que en marca les tarifes (tant la baixada de bandera, com el preu del quilòmetre recorregut i altres suplements).

Els cotxes VTC, en canvi, són un servei privat que marquen les tarifes segons l’oferta i la demanda. En aquest cas, a més, s’han de reservar amb antelació a través d’una aplicació mòbil i no es poden agafar lliurement pel carrer —cosa que sí que permet el taxi. A continuació detallem la resta de diferències.