El Consell de Ministres d’aquest divendres ha aprovat un decret llei que permetrà traspassar a les comunitats autònomes la gestió de les llicències de VTC. Tot i això, s’ha establert una moratòria de quatre anys perquè els conductors de les empreses de lloguer, com Uber o Cabify, s’adaptin a la nova normativa. Un cop acabi aquest termini, la Generalitat i els ajuntaments podran limitar la quantitat de vehicles VTC que operen a les ciutats i decidir si apliquen la Llei 1/30, que estableix que hi ha d’haver un vehicle amb llicència de VTC per cada 30 taxis.

El sector del taxi ha anunciat que votaran en assemblea si accepten el decret llei o hi recorren en contra. En aquest sentit, el portaveu d’Elite Taxi, Alberto Álvarez, assegura que es tracta d’un bon paquet de mesures”, però que no estan d’acord amb la moratòria de quatre anys.

De la seva banda, el sector de les VTC s’ha mostrat prudent i no ha volgut valorar l’abast de la nova normativa fins a saber-ne tots els detalls.

L’AMB demanarà l’aixecament de la suspensió cautelar per aplicar el reglament metropolità

L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha anunciat que demanarà al TSJC  “l’aixecament de la mesura cautelar de suspensió de l’aplicació del reglament metropolità en base a aquestes noves circumstàncies”. A més, asseguren que estan “disconformes” amb la moratòria de quatre anys perquè “aquesta compensació no està justificada ni des del punt de vista jurídic ni econòmic i representa un escenari de complexitat de difícil gestió”.

La vaga de taxistes força el decret llei

L’aprovació d’aquest decret llei és el resultat, en bona part, de les negociacions que hi va haver a l’estiu entre el sector del taxi, el de les VTC i el Ministeri de Foment després de la vaga de taxistes a les principals ciutats de l’estat espanyol. A Barcelona, milers de taxistes van ocupar la Gran Via durant vuit dies després que el Tribunal Superior de Justícia decidís suspendre el reglament que limita les llicències de VTC d’empreses com Uber o Cabify a l’àrea metropolitana de Barcelona.