El periodista Andreu Rami ens parla al ‘reset’ sobre una de les tradicions més nostrades en època nadalenca: ‘Els Pastorets’. La festa major del teatre amateur és un esdeveniment artístic i social que cada any mobilitza centenars de participants i milers d’espectadors.

Enguany, però, la pandèmia del coronavirus ha fet que molts dels grups no puguin representar aquesta història del naixement de Jesús i, si ho fan, haurà de ser amb molts canvis i certes restriccions.

L’origen

Es creu que l’origen són els “officium pastorum”, les representacions del naixement de Jesús que es feien a l’església durant la missa del gall. El Concili de Trento va prohibir aquest tipus de representacions teatrals a l’interior dels temples, però van sobreviure fins al segle XIX, moment en què van aparèixer els primers textos moderns d”Els Pastorets’.

Les diferents versions

Tot i que els més famosos són ‘Els pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús’, de Josep Maria Folch i Torres (1916), n’hi ha diverses versions. Per exemple, ‘El bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga’, de Frederic Solé ‘Pitarra’ (1891) o ‘L’estel de Natzaret’, de Ramon Pàmies (1903). Aquesta última es representa al Teatre de Sarrià i al Centre Moral del Poblenou, entre d’altres.

El Centre Moral del Poblenou se les empesca

Del Centre Moral del Poblenou n’han sortit professionals de llarga trajectòria, com Victòria Pagès, Anna Gras Carreño o Jordi Galcerán. Molts d’ells segurament van participar d’un estel de Natzaret que ha estat tradició durant 109 anys. “Els Pastorets són més infantils i l’Estel de Natzaret pretén ser més transcendent”, segons Antoni Roig, membre de la Junta Directiva del centre.

Enguany, s’han hagut d’empescar una manera més creativa per poder dur a terme les representacions. L’han rebatejat com ‘L’Estel somniat‘ i han refet el text original per reduir el nombre de participants. Han hagut de prescindir dels infants, però n’han mantingut l’essència i els “valors”, tal com ha explicat Assumpta Balaguer, del Centre Moral del Poblenou.

“Els Pastorets confinats” dels Lluïsos d’Horta

Als Lluïsos d’Horta també tenen una llarga tradició amb ‘Els Pastorets’. Enguany els han rebatejat com ‘Els Pastorets confinats als Lluïsos!’, una adaptació lliure als temps pandèmics, sota la direcció de Lel Coma i Núria Solé, que ja avança que hi apareix “Josep Maria Argimon, que és l’emperador del Procicat” i que “al temple del casament els prenem la temperatura a tots els pastors i, si no, no els deixem entrar”.

Malgrat les grans restriccions, els Lluïsos d’Horta van demanar de seguir amb la tradició com fos: rejovenint el repartiment, extremant les mesures de seguretat i posant a disposició tots els recursos de la institució. Han enregistrat músiques per fer front a la davallada forçosa de participants i mantenir la màgia i la potència de les escenes corals.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a