L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha proposat la congelació de tarifes del transport públic durant tot l’any 2021. Ho ha fet aquest dimarts a través d’una carta adreçada al vicepresident del govern en funcions de president, Pere Aragonès, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Congelar tarifes en context de crisi econòmica i social

Colau ha justificat aquesta demanda pel context de crisi econòmica i social derivada de la pandèmia de la covid-19. A l’escrit, l’alcaldessa assumeix que la congelació de preus pot portar l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) a caure en un dèficit major que l’actual. Amb tot, Colau assenyala que, amb la regla de despesa que permet fer dèficit a les administracions, “la ciutadania i sobretot els usuaris del transport públic no entendrien que per evitar aquest dèficit s’augmentessin les tarifes“.

Colau afegeix que la pandèmia de coronavirus ha tingut un fort impacte en el transport públic i que cal recuperar la confiança en aquest sistema de mobilitat en el marc de la lluita contra el canvi climàtic.

Repensar el model de finançament

A la carta, Colau comparteix la necessitat de debatre serenament sobre el model de finançament del transport públic. Així mateix, recorda que l’Ajuntament ha incrementat un 50 % l’aportació en cinc anys. Concretament, assenyala que s’ha passat de 115,8 milions d’euros l’any 2015 a 174 milions d’euros l’any 2020. També demana a la Generalitat que utilitzi la seva capacitat legal per explorar instruments fiscals que “permetrien una major recaptació que podria ser destinada al transport públic.”

Finalment, l’alcaldessa assegura que la participació de l’Estat “és encara insuficient”.