L’Ajuntament ja ho té tot a punt per tal que, el 15 de setembre, arrenquin les sancions als vehicles sense distintiu mediambiental que circulin a la Zona de Baixes Emissions. La mesura hauria d’haver entrat en vigor el mes d’abril però el coronavirus va ajornar l’aplicació a mitjans de setembre. El consistori ha iniciat una campanya informativa per recordar als conductors dels vehicles afectats que ja no podran circular per la ciutat. Es col·locaran cartells, plafons i banderoles en diversos punts de la ciutat i s’enviaran cartes informatives als conductors reincidents.

Les càmeres de vigilància fa mesos que estan instal·lades i ara ja registren les matrícules dels cotxes sense distintiu ambiental. “Entre els mesos de gener i març, vam fer una primera campanya d’enviament de les cartes informatives als conductors reincidents. Ara, quan tinguem noves dades, farem, un segon enviament per informar-los que a partir del 15 setembre es trobaran en aquesta situació”, ha explicat Eloi Badia, regidor d’emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Un 3 % dels cotxes del parc automobilístic no podran circular per la ZBE

El consistori calcula que a mitjans de setembre un 3 % del cotxes del parc automobilístic no podran circular per la Zona de Baixes Emissions. Queden fora d’aquesta xifra els vehicles de transports de mercaderies, que disposen d’una moratòria d’un any per poder adaptar-se a la nova normativa. Aquesta és la primera fase en el camí cap el compliment de la Llei de Canvi Climàtic. Badia assegura que, tant el calendari com els següents passos que s’han de seguir encara s’han de dissenyar. “La nostra voluntat és treballar en aquest calendari. La Llei de Canvi Climàtic ens situa l’any 2050 amb tots els cotxes elèctrics, hem de fer una transformació important”.

El peatge d’accés a la ciutat, una mesura en estudi

Una altra de les mesures que l’Ajuntament té damunt de la taula per tal de reduir la contaminació és el peatge d’accés a la ciutat. Una alternativa que, asseguren, encara està per definir i que només podria tirar endavant si hi ha el consens polític dels partits.