En un curs anòmal marcat pel temporal Glòria i el període de confinament, arreu de la ciutat la vegetació ha proliferat, sobretot en zones on abans era quasi imperceptible, com els escocells dels arbres. Després de mesos en què els serveis de parcs i jardins s’havien concentrat en les tasques essencials, l’Ajuntament ha posat en marxa el pla d’actuació de tardor. Es reforçarà el manteniment habitual com podar l’arbrat, tallar la gespa i desbrossar els escocells, tasques que el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha reconegut que calia fer.

Les actuacions a les zones verdes seguiran amb el criteri de naturalitzar la ciutat, però amb cura que no creixin sense control ni ocupin els espais de vianants. De fet, Badia ha destacat que la ciutadania els “ha fet notar” la necessitat de millora d’aquest manteniment. El carrer de Balmes, per exemple, és un dels llocs on el creixement de les herbes havia augmentat considerablement.

Escocells dels arbres al carrer de Balmes
Els escocells dels arbres del carrer de Balmes, abans i després de la poda.

Plantacions, poda i flors hivernals

El temporal Glòria va deixar malmesa molta de la vegetació de Barcelona i, des d’aleshores, encara s’arrosseguen algunes de les tasques que s’havien de fer. A això se li sumen les actuacions periòdiques de manteniment que van quedar aturades per l’emergència sanitària. De fet, encara hi ha 10.000 dels 243.208 arbres que hi ha a la ciutat pendents de ser podats.

Amb les diverses intervencions s’estudia plantar un miler d’arbres arreu dels 10 districtes i a banda dels arbres també es plantaran prop de 100.000 unitats de plantes amb flor. Algunes tasques ja es van fer al setembre amb la voluntat de deixar enllestits 26 espais verds on s’acollirien actes de La Mercè. Per reforçar les tasques de manteniment habituals, els equips de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins canviaran les flors d’estiu per les hivernals, es segarà la gespa i es reforçarà la zona verda als entorns escolars.