La posada en marxa de les restriccions a Madrid per la crisi de la covid-19 s’està notant a l’Alta Velocitat. Aquest primer dilluns laborable el nombre de passatgers de l’AVE entre Barcelona i Madrid, ha baixat un 20 % respecte a fa 15 dies, segons ha avançat Renfe a betevé. Una davallada que aguditza la tendència a la baixa des de l’inici de la pandèmia.

Sense controls a Atocha

El gruix de passatgers que viatgen entre Madrid i Barcelona ho fan per feina i la majoria asseguren haver-se sorprès per la falta de controls a l’estació d’Atocha. 

Tot i que la majoria de viatgers duen l’acreditació de feina que els permet viatjar fora de Madrid, avui han explicat a betevé que ningú els ha demanat demostrar els motius del viatge. Fins ara, els controls a les estacions, en cas de fer-se, eren només informatius, i ara caldrà veure què passa després que l’Audiència Nacional hagi rebutjat aturar les restriccions a la mobilitat a Madrid proposades pel govern central.

Poques cues a Sants

Amb la crisi del coronavirus a la primavera, Renfe va reduir un 50 % la freqüència de trens, passant dels 28 als 14 enllaços diaris en els dos sentits. L’epidèmia ha tingut un impacte directe en el nombre de passatgers que ha passat dels més de 10.000 viatgers diaris als 2.500 previstos per aquest dilluns. 

Els negocis de restauració, a mig gas

La davallada de viatgers es nota també en els establiments de restauració de la zona reservada als viatgers de l’Alta Velocitat, on la baixada de les vendes en l’últim mig any és del 60 %. 

bar cafeteria buit de gent estació de Sants

Intensificació de les mesures de seguretat

Amb l’epidèmia, Renfe va posar en marxa un protocol de seguretat específic. A més de l’obligació dels viatgers de dur mascareta i rentar-se les mans en pujar al tren, també hi ha les distàncies de seguretat en els accessos. Dalt del tren, els operaris netegen el comboi abans i després de cada viatge.

Les restriccions de Madrid no es noten a l’aeroport

Una altra de les infraestructures on s’haurien de notar les restriccions és a l’aeroport de Barcelona-el Prat Josep Tarradellas, tot i que, de moment, no està sent així. Els viatgers amb destinació a Madrid només han d’ensenyar el bitllet d’avió quan arriben a la infraestructura, com la resta de passatgers des que va començar la pandèmia. Aquest és un dels controls que es fa per evitar que no entri ningú que no siguin viatgers o treballadors.

Malgrat les restriccions, companyies com Vueling han assegurat que l’oferta de vols per aquest dilluns s’ha mantingut com estava previst. De fet, les operacions programades al Prat eren només tres vols provinents de Madrid i tres més amb sortida des de Barcelona i destinació a la capital espanyola.