(ACN) El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret per imposar l’estat d’alarma a la Comunitat de Madrid. Les restriccions tindran efecte immediat, segons fonts del Govern espanyol, que informen que tan bon punt acabi la reunió s’enviaran al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per a la seva publicació.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha justificat aquest  l’aprovació de l’estat d’alarma per confinar Madrid per la situació de la pandèmia a la Comunitat i la inacció del govern d’Isabel Díaz Ayuso, que “ha decidit no fer res”. “La paciència té un límit” i “no podem estar de braços creuats”, ha afirmat el ministre.

La durada de l’estat d’alarma serà de 15 dies i les mesures que imposa són les mateixes que estaven en vigor fins aquest dijous. Això és, entre altres, un confinament perimetral de Madrid i nou municipis més. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, li ho ha comunicat personalment a la presidenta autonòmica, Isabel Díaz Ayuso, en una conversa en què s’han emplaçat a treballar sobre els escenaris en els pròxims 15 dies.

 

Reacció immediata després del rebuig del TSJM

L’executiu espanyol ha tirat pel dret després d’hores de tensió des del moment que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjat aquest dijous el pla aprovat pel Consell Interterritorial de Salut i va deixar sense efecte les normes imposades a les portes del pont del Pilar que comença aquest mateix divendres.

El mateix dijous, des d’Algèria, el president espanyol, Pedro Sánchez, va traslladar a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que disposava de tres possibilitats: que com a autoritat competent en matèria sanitària dictés una ordre per tancar Madrid, que demanés la declaració de l’estat d’alarma perquè sigui el Govern espanyol al costat de la Comunitat qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que fos el govern d’Espanya qui declarés l’estat d’alarma sense la sol·licitud prèvia.