Aquest diumenge fa calor a Barcelona —sobretot xafogor—, però els valors que enregistra el termòmetre a la ciutat i arreu de Catalunya res tenen a veure amb els que es van assolir ara fa exactament un any, tant pel que fa a les màximes com a les mínimes.
Una onada de calor prematura i molt intensa
Entre el 25 i el 30 de juny del 2019, Catalunya es va veure afectada per una massa d’aire africana a tots els nivells que va causar una onada de calor excepcionalment intensa i prematura.
El Servei Meteorològic de Catalunya va qualificar-la com l’onada de calor més important de les darreres dècades a l’interior de Catalunya, ja que probablement caldria remuntar-se fins al juliol del 1982 per trobar-ne una de comparable.
Arran de mar, en canvi, recordava que s’han viscut recentment onades de calor més destacades, com la de principis d’agost del 2018.
Barcelona va anotar la màxima més alta en un mes de juny i de tot l’estiu
La temperatura màxima oficial a l’Observatori Fabra va marcar 37,7 ºC el dia 28 de juny. Es tracta de la temperatura màxima més alta registrada mai a l’Observatori Fabra en un mes de juny des que se’n tenen dades, l’any 1914. També cal destacar que el registre va superar en 2,2 ºC l’antic rècord d’un juny, de l’any 1947.
Al pla de Barcelona també va fer calor. A l’observatori de Ciutat Vella (el Raval) el termòmetre del Meteocat es va enfilar fins a 36,7 ºC, a la Zona Universitària fins a 36,5 ºC o al Zoo fins a 36,2 ºC.
La nit del 27 al 28 de juny va ser igualment molt càlida, la més suau en un mes de juny a l’Observatori Fabra.
D’altra banda, l’onada de calor de finals de juny va implicar les temperatures més altes de tot l’estiu, un fet poc habitual ja que sol ser més fàcil que s’anotin al llarg de la canícula, és a dir, entre mitjans de juliol i mitjans d’agost.
Actualitzem la gràfica de l’evolució de la temperatura màxima diària a l’Observatori Fabra del 2019. Aquest final d’estiu s’han batut dos nous rècords diaris de calor, i ja en van 10 al llarg de l’any! @alfons_pc @RACABarcelona @meteocat @btveltemps pic.twitter.com/scu6fZOBLy
— Marc Prohom (@MProhom) September 4, 2019
A Barcelona no es va batre el rècord absolut de temperatura màxima, sí terra endins
La calor va ser molt intensa a Barcelona, però a diferència d’altres zones de l’interior del país i dels Pirineus, els registres van quedar força lluny de la temperatura màxima més alta mai anotada.
Entre el divendres 28 de juny i el dissabte 29 es van mesurar fins a 43,6 ºC a Artés (el Bages) o 43,8 ºC a Alcarràs, respectivament. Es tracta de registres fins ara inèdits a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), amb algunes sèries de més de 30 anys.
La calor va ser extrema també als Pirineus i els Prepirineus, rècord en alguns casos: a Guardiola de Berguedà, a tall d’exemple, van anotar 39,5 ºC de màxima el 28 de juny, 38,8 ºC a Das (la Cerdanya). A la cota de 2.500 m, a la Tosa el termòmetre es va enfilar fins a 22,9 ºC.
Punt àlgid de l’onada de calor. Des del @meteocat mai s’havia emès un mapa d’avisos de Situació Meteorològica de Perill de grau 5 i 6 (color vermell) per a totes les comarques de Catalunya! #onadadecalor pic.twitter.com/sZN2azedlF
— Meteocat (@meteocat) June 28, 2019
Quin és el rècord de calor a Barcelona?
El dissabte 4 d’agost del 2018 el termòmetre va marcar fins a 39,8 ºC a la Zona Universitària, la màxima més elevada anotada mai a la ciutat, al pla de Barcelona. Curiosament el registre iguala la màxima absoluta de l’Observatori Fabra: 39,8 ºC el 6 de juliol del 1982.
Fins a l’any 2018 la temperatura més alta de la ciutat pròpiament dita (pla de Barcelona) corresponia als 39,3 ºC del 27 d’agost del 2010 al centre de Barcelona.
El 2020, de moment sense onades de calor a la vista
La primavera ha estat molt càlida a Barcelona i arreu, però també molt plujosa. L’estiu astronòmic enguany s’ha sincronitzat amb el meteorològic. El solstici d’estiu va obrir ara fa uns dies les portes a més calor, la normal per les dates.
Els mapes a curt i mitjà termini anuncien un pic de calor de cara a dimecres i dijous, 1 i 2 de juliol. La calor serà intensa a l’interior, on es podrien superar els 35 ºC, però arran de mar i a Barcelona difícilment se superaran els 30 o 31 ºC amb. Això sí, una marcadíssima sensació de xafogor.
Més enllà s’entreveu un nou descens de la temperatura. Ara per ara els mapes no anuncien cap onada de calor en 15 dies. Creuem els dits!