Foto de l'Observatori Fabra
Sortida de sol de dilluns des de l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Malgrat que la nit de dissabte a diumenge va ser extraordinàriament càlida a l’Observatori Fabra i que la temperatura mínima no va baixar de 28,4 ºC, finalment, tal com ja es valorava, aquesta ha estat la temperatura mínima que ha quedat anotada en els registres històrics. El motiu és que, tal com sol passar en moltes ocasions, el termòmetre va acabar baixant a darrera hora —al vespre—, i va marcar un valor mínim més baix, de 26,2 ºC.

Així doncs, la temperatura mínima oficial de diumenge, 5 d’agost, va ser 26,2 ºC. El criteri que empren actualment els observatoris meteorològics és el d’anotar les temperatures màxima i mínima de cada dia quan s’acaba la jornada, és a dir, les que s’han enregistrat de les 0 a les 0 h TU (temps universal).

Quina és la mínima i màxima més tòrrida registrada a l’Observatori Fabra?

La temperatura mínima més elevada que ha quedat immortalitzada en els arxius de l’Observatori Fabra d’aquest cap de setmana correspon als 26,8 ºC de dissabte al vespre, un valor que es col·loca en el lloc 15 de les mínimes més elevades de la seva sèrie històrica, iniciada l’any 1914.

Així doncs, durant la present onada de calor no s’ha enregistrat cap temperatura mínima rècord, per alta, a l’Observatori Fabra.

A dalt de tot del podi es manté la mínima de 28,6 ºC del dia 8 d’agost del 1923, seguida dels 27,8 ºC de l’agost del 2003 i del 9 d’agost del 1923.

Cal recordar també que dissabte el termòmetre va marcar fins a 39,8 ºC a la Zona Universitària, la màxima més elevada anotada mai a la ciutat, al pla de Barcelona.  Curiosament iguala la màxima absoluta de l’Observatori Fabra, 39,8ºC el 6 de juliol del 1982.

Fins ara la més alta de la ciutat pròpiament dita corresponia als 39,3 ºC del 27 d’agost del 2010 al centre de Barcelona.

29 graus de mínima al pla de Barcelona

La nit de dissabte a diumenge a l’estació del Meteocat del Raval no van baixar de 29,8 ºC però, finalment, diumenge a darrera hora del dia, també va acabar baixant la temperatura fins als 28,3ºC i va esborrar aquest possible rècord dels registres històrics.

La mínima més alta, rècord absolut d’aquesta estació que pren dades des del 2006, correspon a la temperatura anotada dissabte de matinada: 29,4 ºC, un valor igualment molt elevat.

Cada dia, una mica menys de calor

Mapa de tempertura mínima del 6 d'agost
Temperatura mínima de dilluns, 6 d’agost

La matinada de dilluns ha tornat a ser extraordinàriament càlida a Barcelona, malgrat que de mitjana el termòmetre ja ha reculat entre un i dos graus respecte a la nit anterior. A l’estació del Raval, per exemple, la mínima ha estat de 27,5 ºC i a l’Observatori Fabra, de 25,5 ºC.

La pròxima nit encara serà tòrrida, és a dir, la mínima superarà còmodament els 25 graus a Barcelona, però es preveu que el termòmetre es vagi normalitzant de cara als pròxims dies. El temps es mostrarà més insegur a partir de dimarts, amb algun primer ruixat puntual en trams del litoral.

Els xàfecs i tronades es podrien fer força generals de cara a dijous, coincidint amb un descens més contundent del termòmetre.