mar
L'escalfament del Mediterrani ja és un fet

L’aigua del mar aquesta setmana es troba a 21,8 ºC a mig metre de profunditat a l’Estartit, 1,7 ºC per damunt de la mitjana. A 80 metres assenyala un valor de 14 ºC, 0,6 ºC per sobre de la normal. Aquestes mesures, d’alta importància climàtica, són facilitades de forma regular per Josep Pascual, l’observador de l’Estartit, qui recull dades meteorològiques des del 1969 i realitza observacions oceanogràfiques com a mínim un cop per setmana des de l’any 1973 a una milla de la costa. Es tracta d’una sèrie llarga i constant, única al Mediterrani. L’observador també anota dades de l’estat de la mar i la velocitat i direcció del vent des del 1988, i mesura el nivell del mar i les marees al port de l’Estartit des del 1990. També registra altres paràmetres com la salinitat.

La NASA reconeix la importància de la sèrie de l’Estartit

La tasca de Josep Pascual i la importància de les seves mesures han estat motiu d’una extensa notícia publicada aquesta setmana al blog de la NASA, en què destaca la importància de la sèrie històrica de l’Estartit, la qual considera com un “tresor que és útil per avaluar els impactes regionals del canvi climàtic i com evoluciona al llarg del temps”.

L’article remarca la importància científica de les sèries llargues de dades meteorològiques i oceàniques (temperatura de l’aigua a diverses fondàries, nivell del mar, salinitat, etc.). Es tracta d’un tipus de dades que aporten informació valuosa de la variabilitat climàtica i les tendències a llarg termini.

La notícia de la NASA esmenta, en aquest sentit, que si bé des de fa 20 o 30 anys les noves tecnologies (dades procedents de satèl·lits, boies automàtiques, etc.) han permès als científics obtenir dades oceàniques de superfície i profunditat, anteriorment hi ha poca informació procedent de sèries llargues com aquesta. A més, ressalta que les mesures i dades de Josep Pascual a l’Estartit coincideixen amb les mesurades actualment mitjançant aquestes tecnologies modernes.

Dades que evidencien l’escalfament planetari

L’anàlisi dels registres realitzat pels investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) finançada per la NASA evidencia diverses tendències climàtiques. Una és que la temperatura de l’aire ha augmentat 0,05 ºC anualment des de l’inici de la sèrie, ara fa quasi 50 anys, en aquest punt de la Costa Brava. Pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar, cal destacar que ha augmentat superficialment 0,03 ºC cada any, mentre que a una fondària de 80 metres l’increment ha estat de 0,02 ºC anualment.

En el cas del nivell del mar, per bé que va minvar entre la dècada dels 60 i la dels 90 a causa d’una oscil·lació cíclica de l’oceà Atlàntic nord, les dades de l’Estartit demostren que el nivell del mar està augmentant actualment a un ritme de 3,1 mm cada any.